Hlavní obsah

Ve zlínském hereckém souboru přibyli dva Tomášové

Novinky, Veronika Jurčová

Se dvěma hereckými posilami vstupuje do nové 68. sezóny Městské divadlo Zlín. Milana Hlouška a Ivana Řeháka, který odešel do důchodu, nahradili Tomáš David a Tomáš Červinek.

Foto: Zdeněk Němec

Tomáš David se představí divákům poprvé v pohádce O pejskovi a kočičce.

Článek

Tomáš David se narodil 30. srpna 1987 v Šumperku. Vystudoval divadelní fakultu na JAMU a zkušenosti sbíral v Huse na provázku a v divadle Tramtárie. Vedle divadla se věnuje i hudbě – zpívá a hraje na kytaru v brněnské kapele Gentle Irony Trio. Sám svůj dosavadní život popisuje takto:

”V Jeseníků podhůří narodil se klavíristce a houslistovi teraristovi. V dětství měl se krásně. Vzhlížel k hudbě, tíhnul k ní a po kopcích moravských notoval si směle. Leč po ukončení studia na šumperském gymnáziu jal se studovati v metropoli olomoucké. Však toto studium muzikologické jen sotva stačilo ho naplniti a musel se na něj tedy vykašlati, neb zjistil, že jeho povaha spíše exhibicionismu se blíží, nikolivěk povolání v archívech hudebních. Tak v život jeho znenadání divadlo mu vešlo, hudbě však nadále se věnuje v triu, jež sedm muzikantů čítá. Vedle hudby též divadlu mocně jeho duše vyká a nový čas ve Zlíně tiká... A on už se těší! Na co nejvíc? Že snad začnu mezi kopci zase trochu víc sportovat,“ říká.

Divákům se na jevišti Tomáš David poprvé představí jako Pejsek v nové pohádce O pejskovi a kočičce v režii Zoji Mikotové (premiéra 15. září). Po Milanu Hlouškovi přebral menší roli v Divotvorném hrnci.

Tomáš Červinek je novým benjamínkem souboru. Narodil se 25. února 1990 v Kyjově, vystudoval brněnskou konzervatoř a JAMU. Za sebou má jednu sezonu v divadelním studiu Marta v Brně. Co má kromě divadla rád? „Živou hudbu a špagety se špenátem, rybu se špenátem, zapečené brambory se špenátem, knedlík se špenátem, špenátovou plundru. Takže asi špenát,“ vyjmenoval. A jeho oblíbený citát: „Hlavou zeď neprorazíš, ale určitě přijdeš na jiné myšlenky...“

Tomáš Červinek přezkoušel po Milanu Hlouškovi roli Vasilise a strážníka v muzikálu Řek Zorba. Svou první zlínskou premiéru bude mít 12. října v inscenaci Největší z pierotů taktéž v režii Zoji Mikotové, kde mu připadla mimo jiné role Pantalona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám