Hlavní obsah

Ve zlínském divadle vystavuje černobílé retro fotograf Robert Rohál

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modelka Karolína Bubelová a režisér Peter Gábor jsou protagonisty kolekce Romance o Krásce a Zvířeti, kterou od 14. dubna vystavuje v horním foyeru Městského divadla ve Zlíně fotograf Robert Rohál. Výstava, ve které autor představí i další ukázky ze své tvorby, nese název ROBERT ROHÁL RETRO.

Foto: Dana Ehlová

Fotograf Robert Rohál s jedním ze svých nových fotoobrazů.

Článek

"I když budou v rámci této výstavy převládat nové věci, například pohádkově laděná kolekce Romance o Krásce a Zvířeti nebo ukázky z cyklu Šedesátá, nebudou chybět ani fotografie, k nimž sedí označení retro. Jde o černobílé fotky s patřičně dodělanou patinou evokující staré zašlé časy, takové jsou třeba fotky z kolekce, k níž mne inspirovala Marlene Dietrich," uvedl Robert Rohál, který vystavuje ve Zlíně poprvé. Sám pochází z nedalekého Holešova.

"Je mi ctí vystavovat v tak nádherném prostoru, navíc zlínské divadlo důvěrně znám. Jako divák tam chodívám už od svých patnácti let. Později jsem o zlínském divadle hodně psal, to už jsem působil v novinách jako redaktor. Zaujalo mne tam hodně inscenací, nejvíc asi Tramvaj do stanice Touha, kterou jsem viděl snad dvanáctkrát. A taky se mi hodně líbila herečka Eva Daňková v roli Blanche," zavzpomínal fotograf.

V případě kolekce Romance o Krásce a Zvířeti vsadil fotograf na modelku Karolínu Bubelovou, ta byla jako Kráska jasná hned, zatímco divadelní režisér Peter Gábor, šéf činohry Národního divadla moravskoslezského, se převtělil do postavy Zvířete. Snímky vznikaly postupně během loňského léta a podzimu na několika zámcích.

"Teprve až letos se dělala postprodukce, na které jsem spolupracoval s ostravským malířem a fotografem Pavlem Opartym. Neuvěřitelně mi pomohl," přiznává Robert Rohál, jehož výstava v Městském divadle Zlín potrvá do 26. května.

"Jsem rád, že jsem dostal i šikovný termín. Výstavu totiž uvidí nejen běžní návštěvníci divadla, ale třeba i účastníci 18. ročníku mezinárodního divadelního festivalu Setkání - Stretnutie, který proběhne ve dnech 23. až 25. května," uzavřel Robert Rohál  

Reklama

Výběr článků

Načítám