Hlavní obsah

Ve zlínském divadle ožívá Tomáš Baťa

Novinky, Hana Vondrášková

O nové inscenaci Baťa Tomáš, živý budou její tvůrci a hlavní aktéři debatovat na Klevetivé středě 10. prosince v 17 hodin v Dílně. První zvědavci mohou zhlédnout veřejnou generálku 12. prosince v 10 hodin. Premiéra 13. prosince je vyprodána. Vstupenky na první reprízy 16. a 27. prosince jsou v prodeji.

Foto: Zdeněk Němec

Gustav Řezníček v kostýmu Tomáše Bati.

Článek

Městské divadlo Zlín uzavře rok 2014 unikátní inscenací Baťa Tomáš, živý, jejíž přípravy jsou sledovány s velkým očekáváním. Touto další regionální stopou navazuje na projekty Palubní deník Hanzelky a Zikmunda či Žítkovské bohyně.

Fenomén zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati zachytil Dodo Gombár, který napsal scénář a hru také režíruje. Inscenace vzniká ve spolupráci s Nadací Tomáše Bati a je první částí volné divadelní trilogie věnované rodině Baťů a jejich odkazu. 

„Když se letadlo, řízené Baťovým věrným pilotem Jindřichem Broučkem, dne 12. července 1932 odlepilo na otrokovickém letišti od země, nemohl Tomáš Baťa tušit, že mezi živými bude už jen několik sekund. Že se už nikdy nesetká se svými blízkými. My mu v divadle tu šanci dáme. Znovu se potkat. Znovu promluvit. S některými. Blízkými. Ale nejen s nimi. V omezeném čase. Čas je neúprosný. To věděl Baťa velmi dobře. Den má 86 400 sekund. Ale kolik času máme, když z času vystoupíme? Koho si Tomáš Baťa pro takové setkání vybere? Nečekejte dokumentární divadlo. Nečekejte ani klasické chronologické životopisné drama. Opíráme se o fakta, ale hledáme, co se za nimi skrývá. Za fakty a činy hledáme i emoce člověka, o jehož citovém životě vlastně až tak moc nevíme. Protože nejen fabrikou, prací a kvůli penězům živ jest člověk,“ vysvětluje dramaturg Vladimír Fekar.

„Není to úplná fabulace. Nepracujeme s fakty až natolik volně jako v případě Žítkovských bohyní. Ta fikce, která tady vzniká, je jen v určitých zápletkách, v novém kontextu, ale jinak asi 80 procent vychází ze skutečnosti. Pokusíme se zamyslet nad tak výjimečnou energií nejenom jednoho muže, ale energií myšlenky, nebo chceme-li, konceptu. Jako autor však nehledám cesty k adorujícím ódám, láká mě možnost objevovat v tomto lidském příběhu konflikt a napětí,“ uvedl režisér Dodo Gombár

Titulní roli svěřil režisér opoře zlínského souboru Gustavu Řezníčkovi. Spolu s ním bude k vidění na jevišti dvacítka dalších hereckých tváří, např. Marta Bačíková, Jan Leflík, Petra Králová, Radoslav Šopík, Pavel Leicman, Rostislav Marek, Josef Koller, Pavel Vacek, Zdeněk Lambor, Eva Daňková a další.

Dílny zlínského divadla připravily do inscenace originální scénu podle návrhu Lucie Labajové. Diváci se tak mohou těšit na výrazný vizuální zážitek. Největším scénickým prvkem je svitovská brána v dějinách času, která má včetně portálů rozměr 11 metrů na šířku, 4,5 metrů do hloubky a 6 metrů na výšku. Bránu nese šest sloupů jako ve Svitu a je dvoupodlažní. Váha celé její konstrukce bude asi 1,5 tuny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám