Hlavní obsah

Ve zlínské Prodané nevěstě zazpívá celé divadlo

Novinky, Hana Vondrášková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbor složený ze všech zaměstnanců Městského divadla Zlín či 160 jízdních kol na jevišti – takovými raritami se může pochlubit inscenace Prodaná nevěsta v režii Jana Antonína Pitínského, která bude mít na zlínské scéně premiéru 10. října.

Foto: archiv MDZ

Sbor složený ze zaměstnanců Městského divadla Zlín.

Článek

Nejznámější česká národní opera Bedřicha Smetany bude první klasickou inscenací v jubilejní 70. sezóně MDZ.

„Pochopitelně v podání činoherního souboru Městského divadla Zlín a v režii Jana Antonína Pitínského nelze očekávat velký symfonický operní zvuk... Diváci ovšem nebudou o hudbu Bedřicha Smetany připraveni. Všechny známé melodie Proč bychom se netěšili, Dobrá věc se podařila, Milostné zvířátko a další v představení zazní v komorním hudebním aranžmá,“ uvedl dramaturg inscenace Vladimír Fekar.

„Volnější zacházení s hudbou Bedřicha Smetany a poměrně svobodné rozhodování, která část Sabinova libreta zůstane s hudebním doprovodem a která naopak zazní činoherně, umožní, jak pevně doufáme, více si uvědomit samotnou tragikomiku příběhu Prodané nevěsty. Divák totiž často díky ohromujícímu a omamujícímu zvuku celého orchestru přestává vnímat nuance vztahů a proměn, kterými si v této opeře procházejí hlavní postavy,“ říká režisér inscenace Jan Antonín Pitínský.

Roli Mařenky hraje Petra Králová, Jeníka ztvárňuje Radovan Král, postava Kecala patří Gustavu Řezníčkovi. Na scéně se v dalších rolích objeví Jan Leflík, Eva Daňková, Josef Koller, Helena Čermáková, Zdeněk Lambor a další, kteří budou hrát v kostýmech podle návrhu Zuzany Krejzkové

Ryze herecké výstupy se budou mísit s hudebními, recitativy budou střídány voicebandem, dojde i na prvky tance i nového cirkusu. „Chceme vám dokázat, že příběh Jeníka, Mařenky, Vaška, rafinovaného dohazovače Kecala se může klidně odehrávat v současnosti, nebo v době jen nedávno minulé. Že k příběhu patří přirozeně veselé a komické, tak i smutné a vážné tóny,“ říká dramaturg Vladimír Fekar.

Scéně Jana Hubínka bude dominovat pivovar a obrovské množství bicyklů. Motiv pivovaru jednak souvisí s atmosférou pouti, ale také se Smetanovým životem. Je známo, že Smetana se narodil dne 2. března 1824 v přízemí pivovaru v Litomyšli do poměrně zámožné rodiny. 

Na úpravě hlasových i orchestrálních partů pracoval Mario Buzzi, s nastudováním pomáhají vedle něj Josef Ručka a Josef Surovík. V kapele k nástrojům zasednou známé zlínské hudební firmy – akordeonista Vojtěch Szabó, trumpetista František Slavík, klarinetista Zdeněk Marušák, hobojistka Michaela Kamenčáková a na basu Josef Vojtášek. Profesionální muzikanty doplní opět mladí herečtí talenti – Markéta Kalužíková usedne za cimbál, Marek Příkazký se učí na gajdy a Tomáš David se ujal specifického lidového nástroje vznešeně nazývaného „židovská harfa“, který všichni znají ale spíš pod jménem grumle či brumle.

Co vše je potřeba, aby vznikla Prodaná nevěsta ve zlínském divadle, odhalí tradiční předpremiérová beseda Klevetivka, která se uskuteční 7. října v 17 hodin v hudebním a divadelním klubu Dílna. První zvědavci zhlédnou veřejnou generální zkoušku v pátek 9. října v 10 hodin. Na premiéru 10. října ještě zbývá pár posledních míst. Větší výběr vstupenek nabízí první říjnové reprízy 14., 29. a 30. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám