Hlavní obsah

Ve Zlíně dokončují rekonstrukci Baťovy tovární zdi

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do závěrečné fáze se dostává rekonstrukce části tovární zdi Baťových závodů, která od 20. let minulého století lemovala jejich areál. Obyvatelé Zlína ji v plné kráse spatří začátkem podzimu.

Foto: Kovárna VIVA

Práce na dokončení zdi v těchto dnech vrcholí

Článek

Rekonstrukce cca 100 metrového úseku zdi podél 71. budovy byla zahájena začátkem léta. Projekt její opravy předpokládá náklady ve výši 300 tisíc korun. 

„Naší snahou bylo zachovat zeď co nejvíce v její původní, autentické podobě,“ uvedl Zbyněk Rozsypal obchodní ředitel Kovárny VIVA, která je vlastníkem zdi i pozemku.

„Pro dostavbu zchátralé a zpola rozpadlé části zdi jsme proto použili identickou technologii a cihly z původní zdi, kterou dělníci rozebírali ručně,“ doplnil Rozsypal. Práce na dokončení zdi vrcholí. Nyní řemeslníci nanášejí poslední vrstvu omítky před jejím nabílením.  

Samotným stavebním úpravám zdi předcházely pečlivé přípravy. Detailní průzkum odhalil její skutečný stav. „Větší části původní zdi chyběly například stabilní základy, zeď nebyla posledních 20 let vůbec udržovaná,“ řekl Rozsypal.

Téměř polovinu originální zdi se nakonec podařilo zachovat, zbylá část byla renovována s použitím původního materiálu i technologie.

Zeď oddělovala továrnu od domů

Více než dva metry vysoká tovární zeď oddělovala v minulosti tovární areál od obytné zóny, resp. od majetku města, ale měla také ochrannou funkci. Jako bezpečností opatření proti zlodějům byly na jí horní hraně umístěny skleněné střepy, které se na ní objevují i nyní.   

Snahu dochovat alespoň část původního oplocení areálu vítá i hlavní architektka města Zlína Dagmar Nová: „Je potěšující, že se najde investor, který je schopen zafinancovat i takovou investici, jakou je oprava části bývalého oplocení továrního areálu firmy Baťa. Pro další generace tak zůstane zachována upomínka na další kousek baťovské historie, která se zapsala mimo jiné i do světových dějin architektury a urbanismu.“  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám