Hlavní obsah

Ve Zlíně chystají první ročník baťovského festivalu

Novinky, Jitka Zvolská

Ve dnech 15. - 19. května proběhne v prostorách Baťovy vily Zlín první ročník festivalu TB - Týden Baťa, jehož cílem je přiblížit nadčasovost baťovského odkazu široké veřejnosti.

Foto: Gabriela Culík Končitíková

knihomodul v areálu zahrady vily T. Bati Zlín

Článek

První ročník festivalu se zaměří na zpřístupnění vily Tomáše Bati, a to doslova od sklepa až po půdu. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídky s výkladem a možností podívat se do běžně nepřístupných míst. Po celý týden bude otevřena knihovna Baťovy vily a nabízí se tedy příležitost prolistovat si dobové knihy, fotoalba a přečíst si prvorepublikové firemní noviny Sdělení. Příjemnou atmosféru návštěvy knihovny umocní možnost vypít si šálek kávy či čaje.

„Cílem prvního – testovacího ročníku je zjistit, jaký je zájem zlínské veřejnosti o baťovský odkaz a o možnost prohlédnout si vilu Tomáše Bati. Rádi bychom, aby si účastníci odnesli příjemný pocit a abychom v nich vzbudili touhu začít se více zajímat o odkaz Baťa. A možná, aby některé z principů filozofie Baťa sami využili,“ uvedla Gabriela Culík Končitíková, projektová manažerka Nadace Tomáše Bati.

Po celou dobu festivalu budou mít návštěvníci možnost si znovu prohlédnout výstavu S Baťou vzhůru do oblak. Součástí doprovodného programu je také vlastní program Knihomodulu Baťa, který návštěvníkům nabídne bezplatně si zapůjčit baťovskou literaturu.

V úterý 16. května se uskuteční beseda na téma Fenomén Baťa v právu s Davidem Kolumberem, autorem publikace Spory o Baťův odkaz.

Středeční beseda se zaměří na skutečnost, jak baťovské principy ovlivnily další generace. Součástí bude také znovu představení knihy Srcem baťovec.  Během středečního programu budou rovněž vyhlášeny výsledky baťovské literární soutěže.

Zlín neznamená pouze odkaz Baťa. Na tuto skutečnost upozorní ve své besedě zlínský historik Zdeněk Pokluda, který představí tajemství zlínského zámku od středověku, až po současnost. A neopomene zmínit vztah někdejšího majitele zámku – barona Haupta a továrníka Tomáše Bati. Součástí čtvrtečního programu je možnost prohlídky univerzitního Informačního centra Baťa.

Páteční program je věnován odkazu baťovského letectví. Tomuto tématu se aktivně věnuje Jan Herman, který působí na Univerzitě Tomáše Bati a je autorem publikace Baťa létá z Otrokovic.

Program Týdne Baťa bude ukončen večerními prohlídkami, které jsou součástí programu letošní Galerijní a muzejní noci.

„Jsem velmi potěšen, že tento náš záměr - šířit baťovské myšlenky netradiční formou - podpořil Státní fond kultury České republiky. V současné době cítíme zvyšující se zájem o baťovský odkaz zejména ze strany firem. Byl bych velmi rád, kdyby fenomén Baťa nadchl i širší veřejnost. Doufám, že se nám to skrze akce tohoto typu podaří,“ uvedl Pavel Velev, ředitel Nadace Tomáše Bati.

Účast na jednotlivých akcích je kapacitně omezena, v případě zájmu se prosím registrujte na email: sekretariat@batova-vila.cz .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám