Hlavní obsah

Ve Vyškově se těší z hříběte obřího osla

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůbec největší osel na světě pochází z Poitou a honosí se mamutí srstí. Stádečko těchto mírumilovných obrů, které chová Zoopark Vyškov, se v minulých dnech rozrostlo o hříbě. Je vůbec prvním zástupcem tohoto druhu, narozeným na území České republiky.

Foto: Petr Bláha
Článek

"Tři oslice a jeden mladý hřebec k nám dorazili letos v dubnu z francouzského ZOO de Champrepus. Jedna z klisen v sobě skrývala bonus, byla totiž březí. Plod úspěšně donosila a v neděli 15. září ráno porodila krásného tmavého hřebečka," uvedl Petr Bláha z vyškovského Zooparku.

Oslík, který  se má čile k světu, by měl podle jeho slov dostat jméno na oslavě Dne zvířat 5. října. Ušatý uličník bude i s maminkou k vidění od 23. září.

Baudet de Poitou (osel poitouský) 

Impozantní plemeno, které se vyznačuje dlouhou srstí a může dorůst až do výšky 2,5 metru, je chováno už od středověku zejména k tahu. Pochází ze západní Francie, z oblasti Poitou, kde se dodnes využívá ke křížení s koňmi za účelem chovu mul. Sloužil rovněž ve francouzské armádě jako tahoun těžkých děl. Dožívá se až 35 let. Je velmi přátelský, trpělivý a učenlivý.

Stavy těchto oslů začaly prudce klesat v druhé polovině 20. století, kdy je ze zemědělských usedlostí začala vytlačovat mechanizace. Dnes je v plemenné knize evidována zhruba tisícovka těchto impozantních ušatých obrů. V České republice ho mimo Vyškova najdete například v ZOO Olomouc. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám