Hlavní obsah

Ve Vrbně k bruslení led nepotřebují

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Vrbně pod Pradědem vyzráli na nepřející paní Zimu. Od začátku února tady na měsíc otevřeli kluziště, které nepotřebuje led ani mráz, ale ani vodu či elektřinu. Využít sportoviště o rozměru dvacet na deset metrů mohou lidé denně od 9 do 20 hodin a navíc zcela zdarma.

Foto: Martina Sakalová

Děti se nejlépe naučí bruslit s rodiči.

Článek

Podhorské město, které vytváří zázemí pro návštěvníky zimních center v Jeseníkách, po několik let nemohlo bruslařům dát záruky, že si tady zabruslí. Některé zimy byly tak nepřející, že agregáty mobilního kluziště nedokázaly udržet led v provozuschopném stavu. A tak město sice platilo horentní částky za elektřinu i chladící médium, přesto si nikdo pořádně nezabruslil. Letos je to jiné.

Zastupitelé dali zelenou postavení kluziště, které nepotřebuje mráz ani vodu k výrobě ledu. A nepotřebuje ani elektřinu. Město si kluziště s umělým povrchem pronajalo od jedné brněnské firmy a provozovat jej bude do 4. března. Pak vyhodnotí, jestli následující zimy zůstane u pronájmu takového sportoviště, nebo jej nakonec pořídí.

„Uvidíme, rozhodovat se budeme určitě také podle zájmu veřejnosti. Ohlasy jsou zatím výborné, rodiče sem chodí učit bruslit malé děti a jde jim to moc dobře. Počítáme také s akcemi, třeba v úterý 13. února uspořádáme Masopust "na ledě" a přijedou na něj také děti z partnerského polského města Glogówku,” řekla starostka Květa Kubíčková.

Právě s Glogówkem Vrbenští naplňují česko-polský projekt Zimní tradice v příhraničí, spolufinancovaný z prostředků Evropské unie. A s postavením umělého kluziště jako jednou z atraktivit město uspělo, získá na pronájem sto dvacet tisíc korun a dalších šedesát tisíc doplatí z vlastního rozpočtu. 

„Věříme, že kluziště budou chtít využít také návštěvníci města, třeba hosté, kteří se vydají od 9. do 25. února na Olympijský festival do Malé Morávky a Karlova. Mohou přijet do Vrbna vlastním vozem a zaparkovat na záchytném parkovišti nedaleko kluziště. Ještě lépe ale mohou využít speciální vlaky vypravované díky Moravskoslezskému kraji z Krnova a na ně navazující olympijský pendl, tedy kyvadlové autobusy jezdící až do Karlova. Ani brusle vozit s sebou nemusí, mohou si je půjčit nedaleko odsud,” dodala starostka.

Ve Vrbně se bruslí na povrchu Glice. Umělý led vyráběný technologií s vysokou hustotou molekul ve hmotě podléhá jen malému otěru, proto má horní kluzný materiál dlouhou životnost. A jak se na něm bruslí? Podle ohlasů návštěvníků moc dobře, jen snad s trošku větším úsilím než na tradičním ledu. Přitom řešení je prý jednoduché: stačí mít výborně naostřené brusle - a pak to jde jako po másle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám