Hlavní obsah

Ve Vrběticích pokračují pyrotechnici v ohledání druhého místa výbuchu

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce na ohledání druhého epicentra exploze, skladu číslo 12 ve Vrběticích na Zlínsku pokračují.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnici nalézají stále mnoho nevybuchlé munice.

Článek

„Od 15. dubna jsme přešli na dvousměnný provoz s cílem zrychlit záchranné a likvidační práce tak, aby byl po přechodu ze zimního na letní čas maximálně využit rozsah denního světla v jarních a letních měsících,“ informovala v úterý 30. dubna krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

V důsledku těchto opatření došlo ke změně uzavírání komunikace mezi Haluzicemi a Lipovou, která je od poloviny dubna uzavírána každodenně od 7 do 18 hodin.

„Bohužel musíme konstatovat, že komunikace bude ve výše uvedených intencích uzavírána až do podzimních měsíců, října případně až listopadu. Do této doby budou pokračovat práce na ohledání druhého místa výbuchu a po jejich ukončení budou pyrotechnici znovu provádět plošný pyrotechnický sběr a hloubkový pyrotechnický průzkum v okolí bývalého skladu č. 12,“ sdělila mluvčí.

Lenka Javorková připomněla, že důvodem uzavírání komunikace je zajištění maximální bezpečnosti občanů. Pyrotechnici totiž doporučili veliteli zásahu bezpečnostní perimetr od epicentra exploze ve vzdálenosti 1 000 metrů. 

Policejní pyrotechnici stále nacházejí při ohledání místa výbuchu velké množství munice. Uplynulý pátek odvezli dalších několik stovek kusů munice, kterou nemohli zlikvidovat v dočasné trhací jámě ve vrbětickém areálu, do Vojenského újezdu Libavá.

Mluvčí zdůraznila, že do té části areálu, která je oplocena, stále platí zákaz vstupu. Během uplynulého měsíce totiž ostraha areálu zaznamenala dva pokusy o vniknutí do areálu. Jednou to byla skupinka cizinců a podruhé turisté, kteří si chtěli přes střežené území zkrátit cestu.

Minulý týden proběhla další z pravidelných schůzek velitele zásahu se starosty obcí, které jsou v těsné blízkosti areálu muničních skladů. Pracovního setkání se tentokrát zúčastnili všichni pozvaní starostové obcí Vlachovice, Slavičín, Bohuslavice nad Vláří, Luhačovice, Haluzice, Lipová, Valašské Klobouky, ředitel pyrotechnické služby Michal Dlouhý a také pracovník Krajského úřadu Zlínského kraje.

„Velitel zásahu Jaromír Tkadleček informoval starosty o aktuálním dění a výhledu prací na příští měsíce, přičemž další setkání proběhne koncem září. Pokud nedojde k mimořádné události a počasí bude příznivé, je předpoklad, že v prosinci letošního roku práce ve vrbětickém areálu ukončíme a složky IZS odejdou,“ uzavřela Lenka Javorková.

Ve vrbětickém muničním areálu vybuchl v říjnu 2014 sklad s municí č. 16 a zahynuli dva lidé. Další objekt, sklad č. 12, explodoval 3. prosince s větší intenzitou než předcházející. Tentokrát nebyl nikdo zraněn, obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. Podle policejních informací bylo v 27 objektech muničního skladu uloženo okolo sedmi tisíc tun vojenského materiálu s asi tisícem tun výbušnin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám