Hlavní obsah

Ve vamberecké knihovně budou na chvíli vládnout ženy z celého světa

Novinky, Jana Melicharová

Ve čtvrtek 2. února pořádá Městská knihovna ve Vamberku besedu s cestovatelkou, spisovatelkou a umělkyní Kateřinou Karáskovou s názvem Kde ženy vládnou.

Foto: Jana Melicharová

Pozvánka na besedu

Článek

Kateřina Karásková se narodila v Pelhřimově a v Praze pak vystudovala práva. Sama o sobě říká, že ji místo paragrafů spíše lákaly dálky. A tak začala cestovat. Na cestě po střední Americe potkala přítele Simona Birda, se kterým hledala a hledá ve světě matriarcháty - místa, kde vládnou ženy.

„Na cestách jsme objevili korpulentní Mexičanky s neduživými manžely, kteří se ze zoufalství upíjí. Na Sumatře jsme našli muslimský matriarchát, který nepřeválcovala ani islamizace. V Indii, nechvalně známé utlačováním žen, jsme zase vypátrali kmen, v němž se muži snaží bojovat za svá práva, aby nebyli jen za "chovné býky". V čínské části Himálaje jsme navštívili etnikum Mosua, známé svým nevázaným sexuálním životem. Rodině vládne nejstarší žena, z mužů jsou podřízení mamánci,” svěřila se v jednom z rozhovorů Kateřina Karásková.

„První impuls přišel od mého přítele Simona. Vyprávěl mi, že narazil při svém putování po jihozápadní Číně na kmen Mosuo. Tvrdil, že tam fungoval matriarchát. Ženy vše vlastnily, měly v rodině hlavní slovo a praktikovaly volnou lásku. Přišlo mi to úžasné. Říkala jsem si, že takových společností musí ve světě existovat víc. Do Googlu jsem si zadala slovo "matriarchy". "Mělas na mysli 'patriarchy‘?" zeptal se mě vyhledávač. To mě pobavilo i pobouřilo. Hned jsem začala vymýšlet projekt – procestovat místa, kde vládnou ženy.“

A to také Kateřina Karásková udělala. Svoje zážitky a postřehy z cest si poctivě zaznamenávala a zapisovala, a tak vznikla kniha Kde ženy vládnou, se kterou přijede 2. února do Městské knihovny ve Vamberku.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám