Hlavní obsah

Ve svatovítské katedrále zazní pašijové hry

Novinky, Ivana Kvasnicová

Na Květnou neděli požehná pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka palmové ratolesti v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě (20. března v 10 hodin). Odtud vyjde průvod do Svatovítské katedrály, kde se koná mše svatá. Zazní Lukášovy pašije a Responsorium. Pašijové hry začínají v 15 hodin.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Šestá postní neděle, která je nazývána také Květnou, připomíná nejen Kristův vjezd do Jeruzaléma, ale i blížící se utrpení, smrt a vzkříšení Ježíše Krista.

Slavení Květné neděle je doloženo již od 7. století. V liturgii tohoto svátku jsou význačné tři momenty: kněz požehná zelenající se ratolesti a průvod celého společenství vchází do chrámu, kde se čtou pašijové texty Písma. Pašije, neboli vyprávění o utrpení a smrti Ježíše Krista, pochází z prvního slova evangelních pasáží při liturgii (Passio Domini nostri Iesu Christi secundum…). Na závěr se koná mše svatá.

Hry s náboženskou tematikou a zejména pašijové hry jsou spojeny se životem katolické církve. Jejich kolébkou bylo Španělsko a Francie, odkud se hry rozšířily i do dalších zemí Evropy. 

Květnou nedělí se vstupuje do Svatého týdne, jímž vrcholí postní doba, po které následují Velikonoce, vrchol liturgického roku.

Na začátku slavení liturgie na Pražském hradě požehná kardinál Duka v bazilice sv. Jiří zelené ratolesti. Poté liturgický průvod připomínající Pánův slavný vjezd do Jeruzaléma vyjde z baziliky do katedrály. V čele průvodu pojede pro lepší znázornění dětem chlapec na oslíku. (Bohoslužba začíná v bazilice sv. Jiří v 10 hodin).

Svatovítská katedrála se stane opět dějištěm dramatického zpracování příběhu o utrpení a smrti Ježíše Krista (od 15 hodin). Pašijové hry se v novodobé historii konaly v katedrále poprvé roku 2014. Tehdy se jednalo o Hořické pašije, letos to bude lidová pašijová hra aneb „zrcadlo umučení a vzkříšení Pána našeho Ježíše Krista“ na podkladě lidových her z Vlastiboře, Vamberka a Železného Brodu, kterou ve Svatovítském chrámu pořádá Arcibiskupství pražské ve spolupráci se Spolkem Zbraslavské pašije a Zbraslavskou kulturní společností.

Výpravné pašijové hry, které se každoročně konají na Zbraslavi, zahrají v katedrále zbraslavští farníci spolu s profesionálními herci: Aloisem Švehlíkem, Radúzem Máchou, Simonou Postlerovou a Janou Pidrmanovou na Květnou neděli 20. března od 15 hodin v režii Oldřicha Vlčka.

„Sotva je na světě příběh, který se projevil v tolika nejrůznějších inscenačních zpracováních, jako právě příběh Ježíšových pašijí. Hledali bychom marně od 4. století až po naši dobu. Ani Dionýsus a Zeus, ani postavy posvátných orientálních příběhů, a konečně ani příběh Francouzské revoluce, či šesti manželek Jindřicha osmého se nestaly inspirací k tolikerým divadelním počinům,“ říká k představení režisér Oldřich Vlček.

Poté bude v katedrále pokračovat mešní bohoslužba. Při ní budou provedeny Pražským katedrálním sborem Lukášovy pašije Františka Holíka v úpravě Zdeňka Pololáníka a Responsorium Jana Dismase Zelenky „In monte Oliveti“

Zatímco v katedrále skončí velkopáteční pašije uložením Ježíše do hrobu, pašije Vzkříšení zahraje spolek před kostelem sv. Jakuba Staršího na Zbraslavi v sobotu 9. dubna od 14.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám