Hlavní obsah

Ve Slavkově se o víkendu budou slavit Napoleonovy narozeniny

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výročí narození císaře Napoleona si o víkendu připomenou ve Slavkově u Brna. Letošní slavnosti organizátoři věnovali připomínce dvoustého výročí bitvy u Lipska a také madam Sans Gene, jinak Císařově dragounce.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Armády se ve Slavkově sjedou už v pátek a svá ležení vybudují v aleji u severní zdi zámeckého parku. V sobotu se právě v parku uskuteční hlavní program.

Návštěvníky tak čekají mimo jiné ukázky jednotlivých druhů zbraní, přehlídky uniforem a praporů. "Osobně doporučuji džigitovku donských kozáků a určitě si nenechám ujít ani ukázky jezdeckého umění z třicetileté války," uvedl Aleš Šilhánek, ředitel zámku Slavkov.

Letošní slavnosti se ponesou v duchu připomínky 200. výročí bitvy u Lipska známé také jako Bitva národů. Vyvrcholením budou ukázky jednotlivých jezdců a armád z období napoleonských válek a prusko-rakouských válek.

Z Polska přijedou do Slavkova legendární husaři, známí z řady historických filmů. Nebude chybět ani Císařova dragounka, bitevní střet, do kterého se zapojí stovka uniformovaných rváčů. "Scéna je věnována madam Sans Gene, které se říkalo Císařova dragounka. Byla jednou z mála žen, které sloužily v Napoleonově armádě," vysvětlil Šilhánek.

Na nádvoří zámku bude k vidění desátý ročník mezinárodní výstavy vín Grand Prix Austerlitz 2013. Zahájí ji pokus o rekord v sabráži, kdy dvacítka jezdců ve vojenských kostýmech v sedlech bujných koní pomocí šavlí otevře odetnutím láhve se sektem. Sobota bude také patřit řemeslnému jarmarku.

Na večer organizátoři připravili pořad Slavkovské nebe s ohňostrojem. Dvousté výročí Bitvy národů bude i dvě stě svíček, které osvětlí zámek. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám