Hlavní obsah

Ve Frýdku-Místku vyroste Velikonoční městečko

Novinky, Jana Matějíková

Velikonoce ve Frýdku-Místku budou opět veselé. Na místeckém náměstí Svobody vyroste Velikonoční městečko, od čtvrtka 29. do soboty 31. března bude lákat na zajímavý program pro všechny bez rozdílu věku. Samozřejmě nebude chybět tradiční velikonoční zboží ani bohaté občerstvení. Vstup bude zdarma.

Foto: magistrát FM

Velikonoční městečko

Článek

„Po velmi povedeném Masopustním jarmarku v duchu Farmářských trhů štafetu u veřejnosti oblíbených akcí na místeckém náměstí znovu převezme městská KulturaFM, v jejíž produkci se připravuje Velikonoční městečko. I tady půjde o tradice, ale s mnohem bohatším, žánrově pestrým kulturním programem, takže pro nás pro všechny znovu příležitost se potkat, vychutnat si pospolitost, blížící se jaro, nějaké ty dobrůtky i odkaz velikonočních zvyků dřívějších generací,“ zve na Velikonoční městečko, které je neustále vylepšováno podobně jako to adventní, primátor Michal Pobucký.

Letos budou součástí Velikonočního městečka nejrůznější workshopy a dílny. Zkušení řemeslníci předvedou pletení pomlázek a košíků, vyřezávání ze dřeva, či předení a tkaní vlny.

„Pro děti budou připraveny výtvarné dílničky, ve kterých si budou moci vyrobit velikonoční dekorace. Kdo bude mít chuť se krásně ozdobit, může vyzkoušet oblíbené malování na obličej, tentokráte inspirované jarem a Velikonocemi. A každé dopoledne je bude na náměstí čekat divadélko,“ uvedla Linda Hartenbergerová z KulturyFM.

Chybět nebudou tradiční trhy. Náměstí zaplní na třicet stánků s tradičním zbožím od pomlázek, ošatek, kraslic a perníčků přes dřevěné či pletené a háčkované výrobky až po jarní cibuloviny. Nabízet se bude i bohaté občerstvení, například grilovaná žebra, bramboráky, frgály a podávat by se mohlo i velikonoční zelené pivo nebo zázvorák.

Velice pestrý bude i hudební program, který se ponese v duchu folklóru. Ve čtvrtek bude pódium patřit valašské cimbálové muzice Úsměv. Na ni naváže legenda české folkrockové scény, kapela Fleret se Zuzanou Šulákovou, dcerou slavné Jarmily Šulákové, frýdecko-místeckou scénu v pátečním programu zastoupí indie-folková hudební skupina Hrozen.

„O pátečním poledni zazní náměstím zpívané pašije. Biblický příběh podle evangelia sv. Jana v podání spojených schol farnosti Frýdek,“ připomíná zajímavost letošního programu – tradiční křesťanské hudebně dramatické představení – Jakub Tichý z KulturyFM.

Sobotní program bude žánrově pestrý. Dopoledne zahraje energickou muziku na pomezí swingu, latino a jazzu kapela HTK Band. Odpoledne návštěvníci městečka zjistí, co znamená spojení secesně-folkové duo dvojice Kaspar Melichar, zahraje cimbálovka Kotci i folk-rocková kapela F-M band. Program celého Velikonočního městečka uzavře hudební soubor BraAgas, který se zaměřuje na lidovou historickou hudbu.

Velikonoční městečko pořádá Statutární město Frýdek-Místek prostřednictvím KulturyFM, s přispěním městských společností TS a. s. a Frýdecká skládka a. s. Na všechny koncerty, dílny a atrakce je vstup zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám