Hlavní obsah

Vážná hudba a výtvarné umění vyplnily odpoledne v Českém Meziříčí

Novinky, Dana Ehlová

Pestré kulturní odpoledne se nabízelo příznivcům vážné hudby a výtvarného umění v sobotu 6. října v obci České Meziříčí na Rychnovsku.

Foto: Dana Ehlová

Václav Uhlíř ml. při hře na virginal

Článek

V kostele sv. Kateřiny se krátce po 15. hodině rozezněly varhany pod rukama člověka z nejpovolanějších, diecézního organologa Václava Uhlíře, a začal devátý koncert 16. ročníku Orlicko-kladského varhanního festivalu. České Meziříčí se stalo součástí této přehlídky varhan pořádané Euroregionem Glacensis úplně poprvé, ale podle prvních ohlasů zřejmě ne naposled. 

Na pořadu koncertu byly skladby Johanna Sebastiana Bacha, Antonio Solera,  Wolfganga Amadea Mozarta, Jana Křtitele Vaňhala a Jana Křtitele Kuchaře. Zajímavým průvodním slovem doprovázel jednotlivé skladby Václav Uhlíř ml., který zároveň hrál na virginal (malé varhany) umístěný před posluchači v kostele. 

Přestože nástroj v kostele sv. Kateřiny v Českém Meziříčí není v dokonalém stavu, odnášeli si příznivci vážné hudby krásný zážitek - místní varhany sice mohou slyšet během mší, ale v rámci koncertu to byla premiéra.

A pak se stačilo přesunout jen o pár desítek metrů dál, zapojit do vnímání nejen sluch, ale i oči, a pokračovat v netradičním kulturním odpoledni. Galerie cesta dobrého srdce manželů Radima a Aleny Novákových totiž připravila další výstavu a pozvali příznivce výtvarného umění na další slavnostní vernisáž.

Hlavním protagonistou nové výstavy v této soukromé galerii je Joska Dyntar a jeho vitráže, které tvoří tiffany technikou, kombinací skla s jinými materiály jako je kov, kámen a dřevo. Před pár lety navíc objevil kouzlo techniky spékání skla (fusingu), která to vše jakoby přirozeně doplňuje. Rád ponechává materiálu jeho přirozenost, vyhýbá se přesným a dokonalým liniím, čímž vynikne hrubší patina kovu, snoubí se pak zde křehkost a barevnost skla s vykreslenou strukturou kamene.

V přilehlých prostorách galerie představuje zároveň své obrazy Zuzana Řezáčová z Brna. Jedná se o tzv. mandaly, což je automatická kresba vycházející z pocitů, kdy autor nanáší čáry, kruhy a vše, co ho okamžitě napadá, na podklad pomocí různých technik (koláže, pastely, fixy).

Také sám majitel galerie Radim Ranovic Novák vystavuje v galerii Cesta dobrého srdce nové obrazy a o technice, kterou nyní používá, sám říká: „Technika enkaustiky představuje pravý včelí vosk smíchaný s kvalitním pigmentem, který je tepelně nanášen speciální tavící žehličkou nebo speciálním perem na pokovený papír, jenž vydrží vysokou teplotu. Doba, po kterou se drží tepelný zdroj u papíru, je rozhodující pro vytváření siluet. Výsledkem je abstraktní obraz, v němž člověk může hledat svůj příběh.“

Reklama

Výběr článků

Načítám