Hlavní obsah

Varhany v Přepychách se po 145 letech představí v plném lesku

Novinky, Dana Ehlová

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby zněla 27. prosince v zaplněném kostele sv. Prokopa v Přepychách obzvlášť slavnostně. Výjimečnost podvečera spočívala nejen v tom, že výtěžek koncertu byl určen pro varhany na kůru, ale také v tom, že nádherné melodie vydával už sám královský nástroj.

Foto: Dana Ehlová

Varhany v Přepychách se po 145 letech představí v plném lesku.

Článek

Jak na úvod připomněla Zdeňka Seidelová, starostka Přepych, přímo na Štědrý den dopoledne totiž varhanář Ivan Bok z Krnova se svými kolegy dokončil druhou etapu obnovy varhan postavených roku 1872 v  dílně rychnovského varhanáře Amanda Hanische. Odborným restaurováním letos prošly kovové i dřevěné píšťaly, vzdušnice, vzduchovody, přívod vzduchu, a tak byl po naladění nástroj připraven na vánoční benefiční koncert.

”Ráda bych vám všem dnes ze srdce poděkovala. Druhá etapa obnovy historických varhan v kostele sv. Prokopa je dokončena a řádně předána,„ řekla starostka obce a pokračovala: „Děkuji ze srdce varhanářům Ivanu Bokovi a Evě Urygové z Krnova. Děkuji srdečně všem dárcům, kteří se podíleli na financování první a druhé etapy. Náklady činily 768 060 korun.”

Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby provedlo v Přepychách uskupení Musica Braunensis - Marie Matějková (soprán), Jiřina Vlachová (alt), Bronislav Palowski (tenor), Mikhail Pashayev (bas) a Petr Hostinský (varhany) - a letošní, již pátý benefiční koncert přinesl na sbírkové konto opět pozoruhodnou částku - na dobrovolném vstupném bylo vybráno 19 453 korun. Díky této sumě tak přesáhl obnos shromážděný za pouhý jeden rok těžko uvěřitelných 800 tisíc korun, přesně 808 109 korun.

Varhany v kostele sv. Prokopa čeká v příštím roce třetí závěrečná etapa obnovy, během níž dojde k zrestaurování dvou zbývajících měchů, pedálové vzdušnice a vzdušnice pozitivu, hracího stolu, dvou píšťalnic. Stranou pozornosti restaurátorů nezůstane ani varhanní skříň a zábradlí kůru, obojí dostane původní podobu. Práce v hodnotě zhruba 579 tisíc korun by měli odborníci dokončit ve třetím čtvrtletí 2017.   

A tak i v příštím roce bude pokračovat cyklus benefičních koncertů pořádaných ve spolupráci se spolkem PROVARHANY, dál budou přijímány dary formou tzv. adopce varhanních píšťal a samozřejmě bude podána i žádost o dotaci z programu Obnova historických varhan na Královéhradecký kraj.   

Přepyšští však už nyní na sebe mohou být (a jistě také právem jsou) pyšní. Vždyť lze již nyní téměř s jistotou konstatovat, že se jim během dvou let podaří to, co jinde trvá nekonečně dlouho nebo je dokonce v nedohlednu - zachrání odkaz svých předků, vzácný nástroj, který jim bude v budoucnu přinášet mnoho radosti a svátečních chvil.

Reklama

Výběr článků

Načítám