Hlavní obsah

Vánoční tradice a zvyky, dekorace, betlémy. Zámek Dobříš dýchá sváteční atmosférou

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Víte, kdy se v Čechách poprvé objevil vánoční stromeček, nebo odkdy se u nás jí ke štědrovečerní večeři kapr s bramborovým salátem? Na tyto i další otázky vám v předvánočním čase odpoví na zámku Dobříš. V prosinci se zde uskuteční prohlídky s adventní tematikou.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Vánoční výzdoba je součástí expozice zámku Dobříš

Článek

Program adventních prohlídek na zámku Dobříš bude uzpůsobený celé rodině včetně malých dětí. Vedle klasické historie se na ní návštěvníci dozvědí také zajímavosti související s předvánočním časem. „Budeme si povídat o vánočních tradicích a zvycích, děti vyzkouší svoji bystrost u hádanek, a součástí prohlídky bude i krásná výstava betlémů spolku Příbramských betlémářů,“ láká na akci Marika Kokešová ze zámku Dobříš.

Podle jejích slov se návštěvníci mohou vedle betlémů těšit i na vánoční výzdobu v celé expozici. „Stromečky, zvonečky, adventní věnec i tradiční kuchyně. Chybět nebude vůbec nic. Kdo bude dávat pozor, toho na závěr nemine ani sladká odměna,“ dodává. 

Vánoční andělé přiletí do Galerie JCM

Kromě tematických adventních prohlídek připravili před Vánocemi na zámku Dobříš také novou výstavu „Vánoční anděl“. V Galerii JCM bude slavnostně zahájena v sobotu 1. prosince, vernisáž pro veřejnost se uskuteční od 16 hodin. Výstavu dobříšských výtvarníků na ní uvede Pavla Petráková Slancová ze sdružení Veselý drak.

„Návštěvníci výstavy zhlédnou vánoční anděly a další bytosti zpracované různými výtvarnými a řemeslnými technikami,“ říká autorka výstavy. Podle jejích slov budou jednotlivé exponáty prodejné.

Prohlídky s vánoční tematikou pořádají na zámku Dobříš o adventních víkendech – 1. – 2. 12., 8. – 9. 12., 15. – 16. 12. a 22. – 23. 12. Otevírací doba je vždy od 8:00 do 16:30 hodin. Plné vstupné na adventní prohlídku činí 80 Kč, snížené 50 Kč a rodinné 210 Kč.

Výstava „Vánoční anděl“ bude k vidění v Galerii JCM denně od 2. prosince do 31. ledna v časech 10:00 do 16:00 hodin. Jednotné vstupné do galerie je 40 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám