Hlavní obsah

Vánoční strom Snílek rozjasnil olomoucké náměstí

Novinky, Hana Stropková

Tisíce lidí zavítaly 24. listopadu na olomoucké Horní náměstí, aby nechyběly u slavnostního rozsvěcení vánočního stromu.

Foto: Hana Stropková

Vánoční strom Snílek několik vteřin po rozsvěcení

Článek

Letošní stříbrný smrk je 15 metrů vysoký a je jedním z nejmenších v historii. Zdobí jej 15 600 žárovek, z nichž 200 je umístěno na hvězdě na vrcholku stromu.

Jméno Snílek dal stromu devítiletý Tomáš Sedláček, jehož nápad zvítězil v soutěži „Pojmenuj vánoční strom“. Žák Základní školy Heyrovského společně s primátorem města Martinem Novotným pak ve středu v 18 hodin pojmenovaný strom rozsvítil.

Snílek pochází ze dvora rodinného domu v Olomouci-Nemilanech a stejně jako jeho jméno vzešel ze soutěže. Olomoucký magistrát zvolil už podruhé jinou cestu a místo kácení urostlých stromů vyzval občany, aby zasílali tipy na jehličnany z vlastních pozemků, které je potřeba z různých důvodů skácet. Vyhrál 15 let starý smrk, jehož kořenový systém ohrožoval okolí a jeho majitelé by ho museli porazit.

Letošní rozsvěcení vánočního stromu i světelné výzdoby se po několika letech nekonalo v rámci mikulášských oslav 5. prosince, ale v den zahájení Vánočních trhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám