Hlavní obsah

Vánoční strom na Prokešově náměstí v Ostravě se rozzáří poslední listopadový den

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu 30. listopadu v 18.00 hodin se na Prokešově náměstí rozzáří vánoční strom. Společným zacinkáním na zvonky štěstí rozsvítí výzdobu návštěvníci společně s primátorem města Ostravy Tomáše Macurou.

Foto: Josef Zajíc

Zvonky štěstí prosinec 2018. Prokešovo náměstí

Článek

Město Ostrava připravilo v předvečer adventu bohatý program, který u Nové radnice začne v 16.00 hodin. Největším lákadlem bude andělská provazochodecká show ve výšce 30 metrů nad hlavami návštěvníků. Zvonky "štěstí" si budou moci návštěvníci na Prokešově náměstí vyzvednout ve stánku s Ježíškovou poštou.

Dominantou Prokešova náměstí v Ostravě bude umělý, deset metrů vysoký vánoční strom se světelnou výzdobou a dekorací a na špici stromu s výraznou ozdobou ve tvaru hvězdy. Kolem stromu bude ozdobná ohrádka, která bude omezovat přímý fyzický kontakt.

Bezmála tři tisíce metrů světelných řetězů s 25 900 diodami ozdobí o letošních vánočních svátcích a na Nový rok Prokešovo náměstí. Na vánočním stromě bude kromě světelných řetězů také 250 stříbrných a modrých koulí a na budově radnice se rozzáří dvanáct velkých svítících sněhových vloček. Použita bude LED technologie včetně světelných efektů "flash", vytvářejících třpytivý efekt.

Další výzdoba se bude instalovat na hlavním průčelí budovy radnice včetně zábradlí balkónu, čela atiky, nadstřešení pravého a levého vchodu a ochozu paty věže. Dále bude umístěna na šesti stožárech veřejného osvětlení a na deseti stromech.

„Výzdobu opět po dvou letech vybrali hlasováním na internetu obyvatelé z devíti anonymních návrhů. Z celkových 4 251 hlasů získal vítězný návrh z firmy Blachere - Illumination CZ ze Zlína celkem 1588 hlasů. To je o 238 více, než měla firma na druhém místě. Do hlasování se zapojuje stále více lidí. V minulé anketě návrhy podpořilo 3 301 hlasů,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Rodiče s dětmi se mohou zúčastnit kreativních dílniček nebo se pobavit při divadelním pohádkovém představení. Také v letošním roce bude v provozu Ježíškova pošta, ve které děti mohou poslat svá přání formou korespondenčního lístku do Božího daru. Ofrankovaný korespondenční lístek pro ježíškovou poštu dostane každé dítě jako malý dárek. K tomu sladkou čokoládovou odměnu.

Andělé na chůdách budou rozdávat dětem kouzelná andělská peříčka. Celou vánoční atmosféru dokreslí zpěv vánočních koled. Na náměstí si ve stáncích mohou návštěvníci zakoupit vánoční výrobky z chráněných dílen a posilnit se u stánků s horkou čokoládou, punčem, kávou a drobným občerstvením.

„Zapůjčení a instalace nové výzdoby přijde za dva roky, po které se bude využívat, celkem na 1,755 milionu korun. Cena zahrnuje pronájem výzdoby, její montáž a následně demontáž a uskladnění. V tomto období bude Prokešovo náměstí dodávat slavnostní ráz od 30. listopadu 2019 do 6. ledna 2020. Za 38 dní spotřebuje 2 280 kWh v celkové ceně 7 752 korun,” dodala Andrea Vojkovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám