Hlavní obsah

Vánoční prohlídky, čerti, Mikuláš i šermíři na zámku v Mníšku pod Brdy

Novinky, Jana Digrinová

Zámek Mníšek pod Brdy připravil na neděli 1. prosince program S čerty nejsou žerty a slibuje zábavu pro děti i dospělé. Navštivte zámecké peklo i nebe a užijte si mikulášskou nadílku ve sklepních prostorách, které jsou návštěvníkům jinak uzavřeny. Po celý víkend jsou připraveny Vánoční prohlídky.

Foto: Anna Čelouchová

Po celý advent je připraven zábavný program pro rodiny s dětmi.

Článek

V sobotu 30. listopadu už začíná doba adventu - na zámku v Mníšku pod Brdy máme pro rodiny s dětmi připravené Vánoční prohlídky. Na nich se děti dozvědí o známých i méně známých zvycích a tradicích. Některé z nich si i vyzkouší, třeba pouštění lodičky nebo házení botou. Je to nácvik na Štědrý den a doma si pak vše mohou zopakovat.

A jestlipak víte, proč se o Vánocích stoupá na sekyru, nebo se obvazují nohy u stolu? To vše se u nás dozvíte. Prohlídky si rezervujte na tel. 318 590 261.  

Vánoční prohlídky se konají i v neděli 1. prosince, ale navíc se v tento den u nás také otevírá brána do pekla. Z něj vystoupí čerti i Lucifer a na několik hodin se nastěhují do klenutých místností v zámeckém sklepení. Budou čekat na děti a spolu s Mikulášem nadělovat každému, kdo si co zaslouží. K dispozici mají velkou knihu hříchů, kde se o každé duši dočtou, jaké dobré či špatné skutky má na svědomí. Hodné děti se určitě obávat nemusí, zlobivé pak jistě slíbí, že se příští rok polepší.    

Maminky, nezapomeňte své děti vyzbrojit hezkou říkankou, koledou či písničkou a také dobrou náladou. Jistě si pak odnesou pěkný zážitek. Nepotkají totiž jen bytosti pekelné, ale i bytosti andělské a Perinbabu! Nebe je protikladem pekla, a aby tak byly síly vyrovnané, čekat na vás budou i andělé, kteří každou vylekanou dětskou dušičku, která projde kolem čertů, potěší a znovu rozveselí.     

"Místa pro vstup do pekla je potřeba si rezervovat a pokud chcete, tak balíčky pro své ratolesti s označenou jmenovkou a časem vstupu do pekla můžete přinášet v otevírací době zámku. Drobný dárek děti dostanou také od nás," upřesnila průvodkyně Maruška.

Ze zámeckých sklepů to ale v neděli není vše. Máme ještě i Kouzelné sklepení, do kterého si můžete také zamluvit návštěvu. Je plné pohádkových bytostí v životní velikosti. Čertů bude sice dost, ale i tady jeden bydlí. Je to ale zámecký čertík Brdík, který hlídá jednu z věží. Kromě něj potkáte i ježibabu, princeznu, vodníka nebo víly.  

Pro malé i velké diváky je v neděli po obědě připraveno zábavné šermování. Středověcí šermíři předvedou všem svá umění i válečnou výzbroj a výstroj. První souboj začíná už v pravé poledne. Uslyšíte řinčivý ryk zbraní i hlučné výkřiky zapálených bojovníků, kteří se budou prát jako o život. Čeká je totiž zápas o malou šlechtičnu, boj o dámu svého srdce. Kdo vyhraje,  komu dá princezna svou ruku? Přijďte rytířům fandit a třeba jim i nabídnout pomoc.

"Program je vhodný pro děti od 3 let a u nás se určitě nemusí bát. Mikulášská nadílka není strašidelná a i šermíři si chtějí zašermovat s těmi nejmenšími," dodala vesele další průvodkyně Anička.  

Reklama

Výběr článků

Načítám