Hlavní obsah

Vánoční perníky pečou v Pulsnitzu od roku 1558

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na německých vánočních trzích vedle štol nikde nesmí chybět perník a to především z pernikářského městečka Pólčnici, Pulsnitz. Leží u dálnice mezi Bautzenem a Drážďanami. Perníky se v Pólčnici pečou od roku 1558, kdy jeden městský pekař dostal právo je vyrábět.

Foto: Milan Turek

Vánoční nabídka perníků má nejrůznější podoby

Článek

Slovanské sídlo Lužických Srbů dostalo městská práva od Karla IV. a do roku 1635 patřilo českému království. Potom bylo převedeno pod německou správu. Průvodci, kteří provázejí návštěvníky městem, se obvykle zastavují na hlavní třídě a upozorňují na nevýraznou čáru uprostřed - až sem sahala moc českých králů.

Perníky tradičně peče celá řada malých firem a Pulsnitz je proto nazýváno městem perníků. Je zde výstavní síň, kde může každý vystavovat svůj výrobek. Po celý advent se koná soutěž o nejlepší Saský perník. Účastní se střední školy, domácnosti a především profesionální pernikáři. Nejlepší perníky jsou potom prezentovány na výstavě v Berlíně.

Každoročně je v městečku vánoční perníkový trh. Kdo se o výrobu perníku více zajímá, může navštívit muzeum s ukázkovou dílnou, vyzkoušet přípravu těsta a pečení perníku.

Pulsnitz je významné také  hrnčířstvím a modrotiskem. Dodnes jedna dílna vyrábí původní lužickou keramiku s modrou a hnědou glazurou. Ve městě se dochoval barvířský dům, kde se vyráběly modrotiskové látky, k vidění je přes 600 tiskařských štočků, z toho řada z 18. a 19. století.

Městské muzeum je umístěno v prostorách, které vznikly přestavbou bývalé textilní továrny. Při vstupu návštěvníky vítá sousoší tří děvčátek, představující symboliku tradičních řemesel v Półčnicy: textilu, pernikářství a hrnčířství.

Historickou památkou obce je kostel sv. Mikuláše, poprvé byl zmíněn roku 1473. Má oltář z keramiky, který pořídil hrnčířský cech města. Náměstí se studnou a starou radnicí, jejíž červená fasáda s renesančním štítem upoutává pozornost, je památkově chráněné. Zámek v jižní části města je renesanční ze 16. století, dnes je v něm rehabilitační klinika. K procházce zve také přilehlý park v anglickém a francouzském stylu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám