Hlavní obsah

Vánoční oživené prohlídky na zámku Chudenice byly beznadějně vyprodané

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 8. prosince vzali návštěvníci Starý czerninský zámek v Chudenicích na Klatovsku doslova útokem, aby na vlastní kůži prožili Štědrý den u hraběcí rodiny, ale i v podzámčí. Při oživených prohlídkách s názvem Vánoční příběh prožili neopakovatelný poetický příběh plný lásky a emocí.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Vánoční oživené prohlídky zámku Chudenice byly beznadějně vyprodané.

Článek

„Bylo beznadějně vyprodáno a akce se zapsala mezi nejúspěšnější akce roku. Na návštěvníky čekaly scénky z historie. Tentokrát jsme je zavedli na náš zámek na Štědrý večer. A to nejen na zámek, ale i do podzámčí. Pro návštěvníky bylo připraveno pět scének, na kterých se podíleli ochotníci z Klatovska a spolupracovníci na zámku," popsal kastelán zámku Chudenice Ludvík Pouza, který byl sám autorem scénáře k oživeným prohlídkám.

Během prohlídek se návštěvníci prošli svátečně vyzdobeným zámkem a také se dozvěděli, co se na takovém zámku i v podzámčí o Vánocích jedlo.

„Měli jsme napečené cukroví, vánoční štoly i nejrůznější sváteční bábovky a dělal se i pravý houbový kuba. To proto, abychom vše mohli návštěvníkům věrohodně ukázat. Připomněli jsme si také některé vánoční zvyky, které se držely v dobách našich babiček, jako je lití olova, krájení jablíčka, pouštění lodiček a mnohé další. Ozdoben byl i zámecký stromek, pod kterým měla naše komtesa spousty dárků.  Radost jsme ten den nenadělovali jen návštěvníkům, ale pozvali jsme i děti z Dětského domova ve Staňkově," upřesnil kastelán.

Na závěr si lidé společně s herci zazpívali i nejkrásnější vánoční koledu.

Pro letošní rok byly oživené vánoční prohlídky poslední akcí na Starém czerninském zámku. „V neděli 15. prosince skončí i výstava obrázků Josefa Lady, zapůjčených jeho rodinou, která je k vidění na zámku v Síni Josefa Dobrovského, a pak už se brány našeho zámku definitivně zavřou k zimnímu spánku. Během roku jsme dělali celkem 22 akcí a myslím, že sezona byla skvělá. Všem návštěvníkům děkujeme za podporu a přízeň," uzavřel kastelán Ludvík Pouza.

Poslední možnost navštívit výstavu obrázků Josefa Lady na zámku Chudenice budou mít návštěvníci ve čtvrtek 12. prosince a pátek 13. prosince od 9 do 14 hodin, v sobotu 14. prosince a neděli 15. prosince od 10 do 15 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám