Hlavní obsah

Vánoční mše ve Skvrňově letos poprvé s betlémem

Novinky, Aleš Kacl

Desítky let starý betlém se letos poprvé rozzářil v kostele sv. Havla ve Skvrňově, a to už před tradiční předvánoční mší, na níž se sešly desítky návštěvníků. Je to poprvé v novodobé historii, kdy románský kostel mohl ukázat betlém, i když nešlo o jediné překvapení, které na návštěvníky letos čekalo.

Foto: Aleš Kacl

Předvánoční mše ve Skvrňově proběhla v novodobé historii už podesáté, jde tak o sympatickou spontánní tradici místních občanů.

Článek

Vánoční mše se ve Skvrňově uskutečnila již podesáté, jde tak o malé výročí této spontánní předvánoční akce, jelikož mše byla obnovena až se znovuotevřením kostela v roce 2005. Před tím byl dvacet let takřka nepřístupný.

A proč předvánoční akce? Liturgicky jde spíše o adventní mši, jelikož se koná vždy 23. prosince. Na tento den se zavedla spíše z technických důvodů, o den později by totiž každý už byl rád se svou rodinou.

Letos poprvé s krásným realistickým betlémem

Předvánoční setkání Skvrňovských má navíc příchuť řady restaurátorských počinů, na nichž se obec pod vedením starostky Evy Knížákové v průběhu roku podílela. Například poměrně realistický, téměř dvoumetrový betlém se představil v novodobé historii kostela návštěvníkům úplně poprvé.

Do kostela sv. Havla jej věnoval farář Kamil Vrzal, a jednotlivé figurky Ježíška, jeho rodičů, pastýřů, ale i oveček a dalších zvířátek věnovali do betléma pak místní. Pečlivě přitom vybírali, aby se k sobě hodily. Některé byly staré i několik desítek let, a jejich kresba i zpracování byly oproti těm dnešním velmi přesvědčivé.

Na krátkou chvíli měl kostel letos dokonce betlémy dva, a to když skvrňovské děti vyrobily svůj, s papírovými figurkami a vystavily jej pro tento večer hned vedle tradičního.

Sbírka na renovaci zvonu začala před rokem

Za zmínku určitě stojí i celoroční sbírka na renovaci zvonu sv. Petra ve věži kostela, která byla započata právě při loňské předvánoční mši.

Již v říjnu během oslav svatohavelské pouti a posvícení se tak mohl rozeznít tento středověký zvon, jehož nákladná rekonstrukce přinesla i zajímavou záhadu o jeho původu. A poprvé po třiceti letech doprovázel hlas zvonu sv. Petra i letošní předvánoční mši.

Rodina na prvním místě

Poselstvím letošní skvrňovské mše, kterou sloužil farář Kamil Vrzal z Římskokatolické farnosti Uhlířské Janovice, byla výzva k vzájemnému pomáhání si mezi sebou v obci, akcent na rodinné vztahy, ale i přímluva za ukončení válek v zahraničí a mír v evropském regionu.

Po úspěšné letošní sbírce na opravu zvonu byla na této mši zahájena i další menší sbírka, a to na opravu harmonia, jež zde nahrazuje varhany. Nejde o nijak drahý ani vzácný nástroj, přestože je starý několik desítek let; v Čechách jsou jich k dispozici stovky. I proto je naštěstí oprava harmonia velmi levná.

Hřbitov okolo kostela pak rozzářily svíčky, jež místní občané donesli, aby uctili památku svých předků, což je další hezký zvyk. Před kostelem pak u rybníka Hořejšák se rozdávalo svařené víno. Většina Skvrňováků to využila k přátelským debatám, na něž v průběhu roku neměla čas, ale především k přání pěkného prožití vánočních svátků a zdraví do nového roku 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám