Hlavní obsah

Vánoční ladění bylo inspirací pro nevšední dárek

Novinky, Stanislava Dvořáková

Speciální pedagogické centrum Kamínek při Speciální základní škole, Praktické základní škole a mateřské školce v Ústí nad Orlicí uspořádalo v úterý 2. prosince v budově školy vánoční prodejní výstavu na pomoc předvánoční inspiraci široké veřejnosti.

Foto: Stanislava Dvořáková

PONNY DEKOR z České Třebové představil řadu výrobků svých klientů z různě zdobené překližky.

Článek

Speciální pedagogické centrum Kamínek je pedagogické zařízení, které poskytuje psychologické poradenství a sociální služby pro děti a mládež s mentálním a tělesným postižením, vadami řeči a sluchu a autismem. Pro svoji činnost používá prostory Speciální základní školy.

V úterý 2. prosince připravilo pro žáky, klienty a zájemce z řad široké veřejnosti 5. ročník oblíbené prodejní výstavy s názvem VÁNOČNÍ LADĚNÍ.

Již popáté se otevřely dveře školy a její třídy ve třech poschodích změnily svůj charakter. Zároveň rozšířily své poslání, kdy žáci mohli poznat práci klientů chráněných dílen a sami předvést své dovednosti. O výjimečném dění v prostorách školy se mohla přesvědčit i veřejnost.

V návaznosti na činnost SPC Kamínek je výstava zároveň příležitostí představit veřejnosti výrobky chráněných dílen. Na různé dekorace byly především použity přírodní materiály nebo výjevy vycházející z přírodního dění. Zde se odrazil přirozený vztah klientů k životu, radost z úspěchu a z potěšení druhých. Tato pozitivní energie vkládaná do tvorby dekorací, jakoby se přenášela na okolí a vytvářela pravou pohodovou atmosféru pro kupující a následně i obdarované.

Hned při vstupu lákala k prohlídce vánočně vyzdobená chodba a schodiště, kdy se obvyklé třídy změnily ve výstavní sály. Sami žáci školy zde představili řady svých prací ze zájmových kroužků.

Voňavou představu vánočního stolu vytvořila svými perníčky chráněná dílna Šťastný domov v Líšnici. Na stolech byly rozloženy perníkové věnce, svíce, chaloupky, navíc vše s bílou polevou připomínající zasněžené Vánoce. Představu sladké chuti pak doplnily sklenice s medem. 

VÍTÁME VÁS pro všechny příchozí bylo vizitkou chráněné dílny PONNY DEKOR z České Třebové. Její klienti vytvořili nepřeberné množství zajímavých výrobků s obyčejné překližky zdobené malováním a lakováním s obdivuhodnou fantazií. Byly to dekorace s motivy zvířecí říše a přírody, které se promítly i do orámování hodinových strojků, dále ozdobné náhrdelníky a náučnice a pochopitelně betlémy.

Další bohatou škálu veškerých dekorací, které k Vánocům patří, nabídla o. s. chráněného bydlení BERENIKA z Vysokého Mýta.

Ústecká sociální služba CEDR, věrná své tradici nabídla mýdla, vonné sáčky, zvonky, náhrdelníky a především pro ně typické nadýchané ovečky z plstěné vlny.

S pomocí co nejširší nabídky přispěla také ústecká skupina žen, které představily řadu výrobků z patchworku včetně nejvíce žádaných obalů na knihy, kapesníčků a klíčenek. Nevšední dekoraci pak nově představovaly nástěnné betlémy. Nabídku doplnila paní Čemanová z Libchav pestrou skladbou perníčků a paní Lenka Voková z Ústí nad Orlicí přírodními kameny, říčními perlami, pletenými čepicemi a šály z volánkové příze.

Nechyběl ani textil pro zimní období a nepostradatelný dárek pod stromeček z knihkupectví Ambrozia, vůně koření SE-VI Delikates a závěrečné příjemné posezení nad šálkem čaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám