Hlavní obsah

Vánoční koncert v Přepychách překonal očekávání v návštěvnosti i štědrosti lidí

Novinky, Dana Ehlová

Mimořádně vysoká návštěvnost, velká štědrost účastníků a spousta vánočně laděné hudby – to byly základní atributy vánočního koncertu Štěpánských koledníků v Přepychách. Uskutečnil se 27. prosince v kostele sv. Prokopa a výtěžek z dobrovolného vstupného bude použit na opravu zdejších varhan.

Foto: Dana Ehlová

Mimořádně vysoká návštěvnost, velká štědrost účastníků a spousta vánočně laděné hudby – to byl vánoční koncert Štěpánských koledníků v Přepychách.

Článek

K 1. lednu 2014 měly Přepychy 630 obyvatel a už letmý pohled do kostela sv. Prokopa dával v neděli 27. prosince tušit, že nejméně čtvrtina z tohoto počtu se nechala zlákat k účasti na vánočním koncertu.  

Jistě lze namítnout, že přijeli i přespolní, přesto zcela zaplněné lavice, přístavky na židlích a všechna místa na kůru, kde mnozí návštěvníci dokonce stáli, potěšily jak starostku obce Zdeňku Seidelovou, tak ThLic. Augustína Slaninku z Římskokatolické farnosti Přepychy.  

Stejně povzbuzující byl také výtěžek z dobrovolného vstupného, který činí 24 095 korun a bude složen na sbírkové konto zřízené u příležitosti opravy varhan v kostele sv. Prokopa.

Není to ovšem první částka na tomto účtu, neboť už před Vánocemi přispěla obec Přepychy darem ve výši 60 tisíc korun. Úplně prvním soukromým dárcem se pak stala Zdeňka Seidelová (starostka obce), která poukázala 30 tisíc.

Varhany v Přepychách, postavené roku 1872, tedy začínají mít naději, že se v budoucnu rozezní stejně krásně jako v době svého vzniku. Organizátoři, kterými jsou především členové vedení obce a také Římskokatolická farnost Přepychy, totiž kráčejí v osvědčených stopách, jež vedly k záchraně královského nástroje v Husově sboru v Dobrušce, realizované v rekordně krátké době - během jednoho roku.

Spolek PROVARHANY, jehož základ tvoří tým z Dobrušky, nestojí ani v tomto případě stranou. Díky úzké spolupráci se již rozběhly přípravy dalšího benefičního koncertu. Uskuteční se v rámci Noci kostelů 10. června 2016 a představí se na něm vynikající houslista Jaroslav Svěcený.

Vraťme se ale zpět do současnosti. Nyní je vše připraveno k zahájení tzv. adopce varhanních píšťal, a proto se na vánočním koncertu rozdávaly letáky s podrobnými informacemi, že opravu nástroje lze podpořit i finančním darem, určeným pro konkrétní píšťalu. Přepyšské varhany jich mají celkem 666 a každá čeká na pomoc. Organizátoři věří, že veřejnost i podnikatelská sféra nejen v obci, ale i v přilehlém regionu projeví zájem a královský nástroj pomůže zachránit.

Reklama

Výběr článků

Načítám