Hlavní obsah

Vanilla Fudge jako další bonbónek jarního rockového dění v Praze

Novinky, Petr Hejna

Až neskutečné se zdá, že taková legenda jako jsou američtí Vanilla Fudge konečně zavítá také do českých luhů a hájů. A to dokonce s obsazením, ve kterém jsou hned tři ze zakládajících členů kapely, jejíž místo v hudební historii je nezaměnitelně významné.

Foto: archiv
Článek

Od roku 1966, kdy se datuje vznik Vanilla Fudge, až po rok 1970, kdy oznámili rozchod, nahráli páni muzikanti tohoto seskupení pět alb. První z nich, stejnojmenné z roku 1967, obsahuje prakticky samé předělávky skladeb jiných autorů, ovšem s naprosto novátorským a fascinujícím zvukem, daným především hutným zvukem Hammond organu a psychedelicky temným tempem.

Jako obdivovatelé Beatles sáhli i po jejich Ticket to Ride a Eleanor Rigby, kterými možná symbolicky album otevírali i ukončili. A nechybí zde ani „jejich“ slavný hit You Keep Me Hanging On, původně pocházející z repertoáru The Supremes a autorské dílny Brian Holland, Lamont Dozier a Eddie Holland, svěřenců černošské stáje Motown.

Z u nás známějších autorů přepracovali např. kousky od Roda Argenta, Curtise Mayfielda nebo Sonny Bona. I následný titul The Beat Gose On z roku 1968 cituje Beatles, ale i klasika Mozarta, jazzmana Cole Portra či „otce americké hudby“ Stephena Fostera.

Teprve na albu Renaissance (rovněž z roku 1968) dostala prostor i skladatelská invence členů kapely, a tak je zde již pět ze sedmi skladeb je podepsáno střídavě i v kombinacích všemi protagonisty souboru, kterými byli klávesista Mark Stein, bubeník Carmine Appice, kytarista a zpěvák Vince Martell a baskytarista Tim Bogert. A právě tři prvně jmenovaní dorazí v současné sestavě v rámci evropského turné i do naší vlasti. Posilou jim bude basista Pete Bremy.

Milovníci bohatého zvuku Hammond organu, symfonických postupů, precizní rytmiky a bohatých harmonií tak budou mít konečně možnost slyšet naživo tuto legendu, známou dříve leda z vinylů zakoupených na burze, půjčovaných si či přehrávaných na magnetofony nevalné technické úrovně - avšak i tak poslechem jetého pásku otevírajících nové obzory. Však i prvotní alba Deep Purple nebo Uriah Heep nezapřou vliv těchto průkopníků klávesového hard rocku.

Koncert proběhne od 20 hodin 23. března v pražském klubu Nová Chmelnice, Koněvova 219, a je dalším vynikajícím počinem plzeňské, na legendy kvalitního rocku zaměřené, agentury Ozzy a Potkan. Se vší pravděpodobností tento koncert bude patřit k událostem nejen letošního hudebního jara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám