Hlavní obsah

Valašský mikulášský jarmek oživí vystoupení desítek kapel a tanečních souborů

Novinky, Lenka Zvonková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Valašsku se odjakživa hrálo a zpívalo, i když byl život v tomto chudém a drsném kraji těžký. A protože se Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách snaží o návrat ke kořenům lidových tradic, nemůže se ani on obejít bez muzikantského doprovodu.

Foto: Lenka Zvonková

Muzikanti vytvoří na Valašském mikulášském jarmeku báječnou atmosféru

Článek

Od pátku 2. do neděle 4. prosince tak jarmekový program oživí desítky muzik, folklorních souborů, tanečníků a zpěváků, a to jak v dřevěnicích, historických objektech a sálech, tak i pod širým nebem.

„Kulturní program letošního jubilejního dvacátého Valašského mikulášského jarmeku je tradiční a opírá se o soubory, které mají k Valašsku blízký vztah. Typický folklór našeho kraje se tu potká s folklórem Slovenska, takže si návštěvníci vychutnají plno temperamentních a krásných vystoupení,“ uvedla ředitelka akce Hana Tarabusová.

„Při jarmeku je typické, že program není striktně daný, ale z velké části vzniká spontánně. Muzikanti a kapely hrají pro dobrou náladu návštěvníků, a tak hloučky, které si začnou s lidmi notovat při kyselici nebo koštu slivovice, nejsou žádnou výjimkou,“ poznamenala k srdečnému pojetí.

Slavnostní zahájení jarmeku bude spojeno s rozsvícením vánočního stromu města a uskuteční se v pátek 2. prosince v 17 hodin před valašskoklobouckou radnicí. Ve 20 hodin bude přichystán první dárek k jarmekovému jubileu, a to koncert Ireny Budweiserové v kostele Povýšení svatého Kříže.

V sobotu ráno všechny probudí dechová hudba Valaška, která vytroubí zahájení jarmeku. Potom už se náměstí i jeho okolí rozezvučí čertovskými zvonci, které napoví, že se blíží Mikuláš se svou družinou. V dolní části se budou střídat dechovky Valaška a Dúbravanka a v nedalekém Červeném domě si ve Valašské školičce zazpíváte koledy. K ukázkám lidových tradic a práci šikovných řemeslníků bude v kulturním domě hrát dechová hudba místní ZUŠ, zazpívá a zatančí Vizovjánek, Kornička, Klobučan, Dúbrava nebo Mladosť. Od 15 hodin proběhne přehlídka obuškového tance a odzemku a od 20 hodin začne lidová zábava s muzikou Vsacan.

Na gymnáziu bude k řemeslným a výtvarným dílnám zpívat pěvecký sbor gymnázia a vyhrávat budou i cimbálové muziky. „V dřevěnici U Pechanců se bude vykládat o starých časech na Valašsku a návštěvníci k tomu ochutnají vařené zemáky a kyšku,“ prozradila Tarabusová. „Jarmek letos povyroste také do nových prostor Valašskoklobouckého podnikatelského centra, které přivítá na Mikulášově dílně nebo u valašské loterie.“

Stará radnice bude hostit soubor Závršan a zpívat budou také Mužáci. V sále Besedy budou k ukázkám řemesel a hodnocení soutěžních perníků, pánů a paniček hrát a zpívat muzikanti ze souboru Lednica. Dřevěnice Kosenka bude hostit cimbálovou muziku Púčik a v dřevěnici U Janíků bude při ukázkách houslařského řemesla notovat soubor Horana. „Zajímavý program čeká v podvečer i kino Svět. Budou se promítat filmy o valašském kraji a jeho lidech a od 18 hodin zveme na besedu s herečkou a podporovatelkou bělokarpatského lesa na Ščúrnici Květou Fialovou,“ pozvala ředitelka.

V neděli bude jarmek završen slavnostním koncertem souboru staré hudby Societas Incognitorum. Konat se bude v kostele Povýšení svatého Kříže od 15 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám