Hlavní obsah

Valašské záření představí Ivana Mládka také jako osobitého výtvarníka

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další hvězdou 19. ročníku festivalu Valašské záření je Ivan Mládek, který přijede do Vsetína v pátek 8. září spolu s kapelou Banjo Band. Návštěvníci se však mohou těšit také na jeho autorskou výstavu unikátních obrazů v Galerii Stará radnice.

Foto: Promo Ivana Mládka
Článek

Páteční festivalový den Valašského záření se ponese ve znamení Ivana Mládka, který se ve Vsetíně představí hned dvakrát, nejen coby zpěvák a bavič od 21:15 hodin na Svárově po boku „Kalamity Jane“ Lenky Plačkové a Jana Mrázka, ale také jako osobitý výtvarník žertovného stylu. „Výstava obrazů Ivana Mládka s názvem „Antiperspektivismus“, „Akční minimalismus“ a další žerty v malířství bude ve Vsetíně k vidění v Galerii Stará radnice od 8. září, kdy v 16:00 hodin proběhne její slavnostní otevření za osobní účasti autora, až do 8. října,“ přiblížil Zdeněk Holoubek z Domu kultury.

Ivan Mládek se narodil před 75 lety v Praze, dá se říci, v malířské rodině. I když měli jeho předci řádná občanská povolání, všichni se celý život intenzivně věnovali kresbě a malířství. Ivan Mládek byl veden k výtvarnému od dětství, v době dospívání však propadl klasickému jazzu a začal se intenzivně věnovat hře na kytaru a tenor banjo. Přestože vystudoval Vysokou školu ekonomickou, hudba a zábava se mu staly povoláním. Přes značné pracovní vytížení se koncem sedmdesátých let vrací k malování a vymýšlí svůj "antiperspektivismus", žertovný styl s důsledně převrácenou perspektivou. 

V současné době se Mládek od antiperspektivy částečně osvobozuje a staví své obrazy hlavně na humorných minimalistických námětech. Podobně jako ve své písňové tvorbě se snaží o vyjádření humorných témat co nejjednodušší formou. Ivan Mládek, který se sám považuje spíš za malujícího vtipálka než malíře, vytvořil do dnešního dne asi 300 pláten a často vystavuje i mimo Českou a Slovenskou republiku.

Nenechte si ujít hudebně zábavnou show Ivana Mládka a jeho legendárního Banjo Bandu v rámci Valašského záření 2017, přijďte a dozvíte se, po jakém víně se dívkám prodlužují nohy a zvětšují ňadra, jak se i s cukrovkou mohou jíst buchty, jak se neplavci udrží i bez kruhu na hladině, jak se sami zbavit prostaty a další zajímavosti. 

www.dkvsetin.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám