Hlavní obsah

"Valaši" Josef Vrážel a Vladimír Skýpala představují v Kroměříži svou fotografickou výstavu

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Rázovitý lid valašskými očima valašských fotografů Josefa Vrážela a Vladimíra Skýpaly představuje výstava nazvaná DOMA. Ta je od 4. února až do 20. března umístěna ve foyer Domu kultury v Kroměříži.

Foto: Robert Rohál

Vlevo Vladimír Skýpala a Josef Vrážel na vernisáži výstavy DOMA v Domě kultury v Kroměříži.

Článek

Výstava byla slavnostně otevřena v úterý 4. února v 17 hodin za účasti obou autorů a rodáků ze Vsetína – Josefa Vrážela (1966) a Vladimíra Skýpaly (1965). Už během kroměřížské premiéry se setkala s příznivým ohlasem návštěvníků.

„Představujeme s kolegou Vladimírem Skýpalou výstavu černobílých fotografií života na Valašsku. Pod názvem Doma. Je to část dokumentárního cyklu, na kterém pracujeme přibližně pár let, který neustále doplňujeme. Proto v tom chceme pokračovat tak, aby mohla časem vzniknout i tištěná kniha,“ říká Josef Vrážel.

Oba autoři nevyhledávají po pasekách zbytky 19. století, ani se nesnaží živit dojem, že se u nás pase v krojích, jak bývá často vidět na valašských fotografiích, nejčastěji pořízených na národopisných slavnostech.

„Jde nám o zobrazení současného Valašska, tím nejpoctivějším způsobem, jakého jsme schopni,“ tvrdí Vladimír Skýpala. „Valašsko není žádný skanzen, je to živý kraj, který se mění. Mění se krajina, mění se doba, ale duch zůstává. Můžeme jej velebit i zatracovat, ale Valašsko stejně zůstane Valašskem. Krajem, kde je možné všechno. Krajem lehce barbarským, ale i krajem zdravého rozumu, nezpochybnitelných životních pravd. Krajem, kde dobrá pálenka nemůže nikdy uškodit. Krajem, kde jsme doma.“

Výstava Doma bude veřejnosti přístupná v pondělí až pátek, a to vždy od 7 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám