Hlavní obsah

Valachy Mana vyhrál Jan Čelůstka, zabodoval i veslař Ondřej Synek

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Triatlet Jan Čelůstka se stal vítězem 3. ročníku triatlonového závodu VALACHY MAN, který se konal v pátek 9. srpna u rekreační nádrže Na Stanoch v Novém Hrozenkově. Zúčastnilo se ho na 500 závodníků a štafet. VALACHY MAN se tak zařadil mezi největší triatlonové akce v České republice.

Foto: archiv VALACHY TOUR

Vítěz Jan Čelůstka (vpravo) v cíli ocenil výkon veslaře Ondřeje Synka, pro kterého to byl první start v triatlonu.

Článek

Triatlon přilákal vedle sportovců i stovky diváků, kteří byli zvědaví hlavně na souboj hvězdných hostů. Nejvíc pozornosti přitahoval veslař Ondřej Synek, několikanásobný mistr světa a dvojnásobný držitel stříbrné olympijské medaile, který si VALACHY MANa zařadil do tréninku na nadcházející mistrovství světa v Koreji.

Do závodu se registrovala i česká špička tuzemského triatlonu v čele s Janem Čelůstkou, Martinem Krňávkem, Tomášem Eberlem či Anetou Grabmüllerovou, její sestrou Natálií a také maminkou Šárkou. Zatímco pro zdatnější sportovce byla připravena "hlavní" delší a náročnější trať, ostatní mohli zvolit start ve štafetě či kratší a méně náročnou trať.

Pro Ondřeje Synka byl VALACHY MAN první zkušeností s triatlonem. I když není jeho "domovskou" disciplínou, dokázal obsadit skvělé 5. místo a porazit i zkušené triatlety Martina Krňávka či Tomáše Eberla. „Moc mě to bavilo. Nejtěžší pro mě bylo plavání, zato kolo jsem si užil - zdejší příroda je nádherná, nahoře na kopcích to bylo krásné. S pátým místem jsem v takové konkurenci velmi spokojený. Jako vrcholový sportovec mám přece jen fyzičku, tak se to asi projevilo. Až jednou přestanu vrcholově veslovat, bavilo by mě účastnit se takových závodů," pochvaloval si Ondřej Synek, který byl před startem i po ukončení závodu v cíli v obležení fanoušků a ochotně s nimi debatoval a pózoval před fotoaparáty.

Absolutním vítězem se stal jeden z favoritů, triatlet Jan Čelůstka, který zvládl trať v čase 1:01:51. "Celý závod byl bezvadný. Líbila se mi atmosféra, nádherné prostředí i samotná myšlenka závodu, který pomáhá tento sport přibližovat široké veřejnost. VALACHY MAN je opravdu ideální pro ty, kteří chtějí začít s triatlonem. Tady si ho vyzkouší nejprve na lehčí trati a postupně si mohou zvyšovat cíle a vyzkoušet si srovnání i s profesionály," konstatoval Jan Čelůstka.

Ženská kategorie se stala doménou rodiny Grabmüllerových. Vítězkou se stala Aneta Grabmüllerová, juniorská triatlonová reprezentantka a mj. juniorská mistryně světa v zimním triatlonu. Druhé místo obsadila její maminka Šárka Grabmüllerová, taktéž reprezentantka ČR v zimním triatlonu. Třetí byla Renata Najsrová.

Letos poprvé byla vyhlášena také horská prémie Nikon pro závodníky-jednotlivce, měřená v úseku od depa po vrchol prvního stoupání trasy horského kola. Získal ji Milan Damek.

Kompletní výsledky jsou uvedeny zde.

Množstvím závodníků se VALACHY MAN zařadil mezi top tuzemské akce. „Je to určitě nejmohutněji obsazená akce tohoto charakteru v České republice. Nikde jinde se navíc nekoná triatlonová časovka, což je určitě velká výhoda pro začátečníky. Na rozdíl od hromadného startu, při tom intervalovém totiž nikdo do poslední chvíle neví, jak na tom je, takže zvláště začátečníci nemají důvod ostýchat se, že dorazí do cíle poslední. To je velice dobrá myšlenka,“ poznamenal Stanislav Bartůšek, moderátor závodu a sportovní redaktor České televize

Více o VALACHY TOUR

Reklama

Výběr článků

Načítám