Hlavní obsah

Václav Magid vystavuje v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Výstava Autonomie výběrově shrnuje tvorbu Václava Magida za poslední tři roky. Václav Magid patří k nejvlivnějším umělcům působícím na české scéně. V galerii PLATO působící v Multifunkční aule GONG v Dolní oblasti Vítkovice přináší poprvé divákům možnost konfrontaci pěti projektů.

Foto: Josef Zajíc

PLATO Ostrava 9.7.2015: Václav Magid - Autonomie.

Článek

Ve středu 8. července byla zahájena poslední výstava prvního pololetí v Galerii města Ostravy PLATO. Výstavu Autonomie mladého umělce Václava Magida (1979) zahájil její kurátor Marek Pokorný.

Václav Magid se v posledních deseti letech průběžně objevuje především v souvislosti s diskusemi o vztazích mezi uměním a politikou, přičemž co by teoretik i praktikující umělec patří mezi nejvýraznější představitele své generace.

V sále je k vidění pět samostatných projektů: 1. Nevyřešené problémy formy, 2. Epimenidovy lekce, 3. Z tajných složek estetické výchovy, 4. Dvanáct pohybů, 5. Autonomie. V programu pro návštěvníky se ke každému z pěti projektů autor Václav Magid vyjadřuje a komentuje je i prostřednictví katalogu. 

„Autor pro Ostravu přináší projekty, které z různých stran a s využitím rozdílných metodických postupů ohledávají jeho základní témata. Práce Z tajných složek estetické výchovy  (2013) byla představena v pražské Galerii Kostka. Nevyřešené problémy formy (2013) byly součástí výstav finalistů Ceny Jindřicha Chaloupeckého v roce 2013. Projekt Dvanáct pohybů (2014) měl premiéru v rámci výstavy Dorothea von Stetten Kunstpreis v Kunstmuseu Bon a k vidění bude v České republice poprvé. Epimenidovy lekce (2014) uvedla pražská Galerie Fotograf. Projekt Autonomie (2015) je zcela nové dílo,” uvedl Marek Pokorný.

Výstava potrvá do 4. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám