Hlavní obsah

Václav Hudeček zahraje pro varhany

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 8. a 9. září budou mít příznivci krásné hudby na Rychnovsku velký svátek. Na dvou koncertech - v kostele sv. Prokopa v Přepychách a v přírodním amfiteátru letoviska Studánka v Rychnově nad Kněžnou - vystoupí totiž vynikající houslista Václav Hudeček.

Foto: Václav Hudeček (archiv)

Václav Hudeček zahraje pro varhany.

Článek

Nejprve se Václav Hudeček představí spolu s cembalistou Martinem Hrochem v kostele sv. Prokopa v Přepychách, kde svým koncertem podpoří záchranu varhan postavených roku 1872 Amandem Hanischem z Rychnova nad Kněžnou, které v současné době procházejí kompletní obnovou.

Milovníci hudby dostanou tak 8. září v 17 hodin mimořádnou příležitost vychutnat si naplno umění světoznámého houslového virtuosa, sólisty prestižních světových orchestrů, držitele řady významných ocenění Václava Hudečka a spolu s ním uznávaného cembalisty, člena Britské cembalové společnosti a vycházející hvězdy českého cembalového umění skladby.

Navíc Václav Hudeček svým uměním podpoří úsilí spolku PROVARHANY a obce Přepychy zachránit další vzácný nástroj v regionu Podorlicka. Jeho obnova byla zahájena v roce 2015 a na sbírkovém kontě se formou tzv. adopce varhanních píšťal, díky benefičním koncertům a velkorysosti dárců podařilo shromáždit již více než 400 tisíc korun. Mimo to uspěla také žádost o dotaci, když Královéhradecký kraj schválil podporu výši 230 tisíc korun.  

K důvodům svého rozhodnutí Václav Hudeček sdělil: „Není to poprvé, kdy hraji na záchranu varhan. Tyto královské nástroje, které byly v minulosti minimálně udržované a mnoho z nich nenávratně zničeno, si naši pozornost zaslouží. Jedná se o finančně velmi  nákladný proces a v dnešní době se, bohužel, spíš dají peníze na nákup fotbalisty, než na varhany. Navíc mě na tento konkrétní případ upozornil můj přítel, vynikající varhaník a nedávný laureát jedné z největších varhanních soutěží na světě J. S. Bacha v Lipsku Pavel Svoboda.”

Už druhý den, v pátek 9. září, se Václav Hudeček po pěti letech vrátí na "pódium" Mezinárodního hudebního festivalu F. L .Věka, tentokrát jako host souboru Hradišťan Jiřího Pavlici na koncertu, který se uskuteční v 17 hodin v přírodním amfiteátru letoviska Studánka v Rychnově nad Kněžnou.

Od zveřejnění programu šestého ročníku projevují hudební příznivci právě o toto spojení špičkových umělců nebývalý zájem. Jak dlouho tedy funguje vzájemná spolupráce a co k ní dalo impuls?

„Juru Pavlicu a jeho Hradišťan mám rád a naše přátelství trvá již mnoho let. Není mnoho možností prolínání hudebních žánrů a jedním z těch mála je právě Jiří Pavlica. Můžeme spolu totiž zahrát jak J. S. Bacha, tak folklór, či něco z Jurovy dílny. Velmi se na setkání těším,” prozradil houslový virtuos a vystavil tak nejlepší pozvánku do hlediště v krásném prostředí letoviska.

Za připomenutí jistě stojí, že právě on byl při tom, když, dnes již velice populární, festival krásné hudby spojený se jménem F. L. Věka, začínal, neboť 25. září 2011 zahajoval v kostele sv. Václava v Dobrušce první ročník a jako uznávaný umělec svým koncertem rozjezd celého projektu významně podpořil.    

Další informace: www.mhf-vek.cz, www.provarhany.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám