Hlavní obsah

V ZOO Lešná se radují ze slunatce nádherného

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v historii ZOO Zlín se začátkem listopadu podařilo úspěšně odchovat mládě slunatce nádherného. Pták pocházející z Mexika se v zajetí špatně rozmnožuje. Zlínská ZOO je tak vůbec první zahradou v rámci České republiky a Slovenska, kde se odchov zdařil.

Foto: ZOO Lešná
Článek

"Chováme pár slunatců, kteří spolu velmi dobře vycházejí. O hnízdění se pokoušeli více než rok," říká kurátor ptáků František Hladil.

Naneštěstí měl rodičovský pár zpočátku smůlu. Buď bylo snesené vejce neoplozené, ve dvou případech mladý slunatec vypadl z hnízda a pád nepřežil. Podle kurátora nejde pohybu ptáčete po hnízdě zabránit, chovatelé alespoň zvýšili okraje hnízda a kolem nainstalovali větve, aby se další mládě mělo čeho přidržovat. 

Naštěstí se ale slunatcům poslední odchov vydařil, 5. listopadu ošetřovatelé zaregistrovali odlíhnutí mláděte, o které rodiče začali starostlivě pečovat. Začátkem prosince mládě opustilo hnízdo a zdržovalo se na zemi vždy v doprovodu jednoho z rodičů. Ptáci hojně využívali nejrůznějších úkrytů a ošetřovatelům dávali jasně najevo, že budou svého potomka rezolutně bránit. "Snad žádnému jinému páru jsme v poslední době nedrželi palce tolik, jako slunatcům. Odchov si zasloužili, jejich vytrvalost byla obdivuhodná," dodal Hladil.

V zahradě zatím netuší, jakého je mladý slunatec pohlaví. To zjistí až laboratoř, kam poslali peříčka mláděte na genetický rozbor. 

Slunatec nádherný je nápadně zbarvený pták velikosti naší hrdličky. Své barevné okázalosti využívá zejména, když roztáhne křídla a poodhalí nápadná hnědá oka na koncích letek. Toto chování využívá dle momentálního rozpoložení buďto jako ochranu při nebezpečí, nebo při námluvách. Často k tomuto projevu chování ještě přidává hlas, který je podobný syčení. Slunatci žijí v teplých a vlhkých oblastech Jižní Ameriky. Jsou nároční na klima, proto obývají tropickou halu Yucatán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám