Hlavní obsah

V Zoo Brno se vylíhla mláďata turaka, ledňáka a ary

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnské zoologické zahradě se daří odchov i některých nesnadno množitelných ptáků, jako je například turako šedý (Crinifer piscator), ledňák obrovský (Dacelo novaeguineae) nebo ara ararauna (Ara ararauna).

Foto: Jiří Smutný

Mladý ledňák obrovský

Článek

Brněnská zoo zaznamenává velký chovatelský úspěch. Jako jediná zoo v České republice opakovaně odchovává turaka šedého. Vůbec první mládě odchovala v roce 2015, letos se vylíhla hned tři.

Turako šedý se v zoologických zahradách množí velmi zřídka. Důvodem jsou jeho specifické potravní nároky. Druh je z velké části listožravý, má velmi rychlý metabolismus a je tedy pro rodiče velmi náročné mláďata ukrmit. Turakovití nejsou dobrými letci, zato se neobyčejně obratně pohybují ve větvích a korunách stromů. Mláďata turaka, která už vylézají z hnízdícího koše, mohou návštěvníci vidět v Exotáriu.

Dalším úspěchem je první odchov ledňáka obrovského. Ledňáky chová brněnská zoo od roku 2004. I když se jedná o druh, který se běžně v zoologických zahradách vyskytuje, výběr vhodných jedinců do páru může být obtížný.

Ledňáci jsou vysoce vnitrodruhově agresivní a pokud si nepadnou hned do oka, může dojít k vzájemným potyčkám, v některých případech končících i smrtí. Samička již prostřídala několik partnerů, než si vybrala toho pravého a zahnízdila. Výsledkem jsou dvě mláďata, která jsou již opeřená a je možné je vidět v expozici.

Po 16 letech v Zoo Brno zahnízdily také velmi oblíbené ary ararauny. Více než třicetiletému samci Pedrovi a pouze devítileté Koko trvalo několik let, než se vzájemně sesynchronizovali. Po jednom neúspěšném hnízdění samice zahnízdila podruhé. Mláďata zdárně prospívala a rychle rostla. Nyní už se dva malí opeřence mají čile k světu a prozkoumávají svoji expozici v Exotáriu.

Ara araraua žije v trvalém partnerském svazku a v lidské péči se dožívá až 80 let. Poslední brněnské mládě ararauny, samečka Edu, který se narodil v roce 2001, mohou návštěvníci vidět a také slyšet ve venkovní expozici, ze které na kolemjdoucí pokřikuje své oblíbené „Ahoj“.

Reklama

Výběr článků

Načítám