Hlavní obsah
Foto: Zoo Brno

V Zoo Brno se narodila dvojčata tamarínů žlutorukých

V brněnské zoologické zahradě chovají tamaríny žlutoruké (Saguinus midas) již řadu let. Mláďata se ale příliš často nerodí. Poslední přišlo na svět 21. října 2005. Nyní se čtyřleté samici Belle a šestiletému samci Henrymu narodila dvojčata. K vidění jsou v Tropickém království.

Foto: Zoo Brno
V Zoo Brno se narodila dvojčata tamarínů žlutorukých

Čerství rodiče žijí v Zoo Brno od května 2015 a mají své první potomky. „Dvojčata tamarína žlutorukého se narodila na konci srpna a jejich rodiče o ně vzorně pečují. Henry je nosí, Belle si je přebírá pouze na kojení. Pohlaví mláďat zatím chovatelé neznají. Čekají, až trochu povyrostou a budou více samostatná,“ uvedla tisková mluvčí zoo Gabriela Tomíčková.

Tamarín žlutoruký obývá nížinné i horské pralesy, zejména místa poblíž vodních toků, a to v severní Brazílii, Venezuele, Guyaně, Francouzské Guayaně a Surinamu. Obvykle žije v korunách stromů ve výšce kolem 5 metrů nad zemí, kde se pohybuje obratným skákáním z větve na větev. Na zem dokáže bezpečně seskočit i z výšky 20 metrů.

Patří k nejmenším opičkám, dorůstá délky 20 až 28 centimetrů bez ocasu, s ocasem 31 až 44 centimetrů. Hmotnost činí 400 až 650 gramů, při narození 45 gramů. Rodí se jedno až dvě mláďata. Žije ve skupinách o 4 až 15 členech. Jako potrava tamarínům slouží hmyz, plody, semena, květy, nektar, listy, vajíčka, žáby a drobní obratlovci. V přírodě se obvykle dožívají 10 let, v lidské péči až 16 let.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků