Hlavní obsah

V Žihobcích odhalí unikátní obraz kněžny Kateřiny

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum Lamberská stezka se bude moci kromě skvělých výstav pochlubit i obrazem ženy, která svou krásou okouzlila samotného knížete.

Foto: Jan Kaše

Žihobce

Článek

V úterý 18. února bude od 17.30 hodin ve stálé expozici muzea slavnostně odhalen originál obrazu kněžny Kateřiny von Lamberg.

„Získání tohoto obrazu pro muzeum Lamberská stezka je zásadní, protože dosud jsme nevlastnili žádné originální vyobrazení kněžny Kateřiny a její přesná podoba v určitém životním období nám nebyla známa,“ sdělila vedoucí muzea Veronika Kočí.

Muzeum Lamberská stezka se nachází v bývalém zámku, který byl od počátku 18. století majetkem rodu Lamberků.

„Kníže Gustav Joachim byl pánem v Žihobcích v letech 1831–1862. V Žihobcích část roku pobýval, místo si oblíbil a v kopci za zámkem založil park a v nejhezčím místě pak vyhlídkové lože s kamenným lehátkem,“ uvádí se na stránkách www.zihobce.eu.

Tento Lamberk se mezi zdejším lidem proslavil právě láskou k vesnické dívce Kateřině Hrádkové, která byla dcerou šafáře v Čejkovech. Měl s ní deset dětí (osm synů a dvě dcery).

„Svůj vztah ke Kateřině se kníže snažil později legalizovat a v roce 1855 se s ní oženil,“ dočteme se na www.lamberskastezka.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám