Hlavní obsah

V Židlochovicích na Brněnsku u staré radnice vlaje tibetská vlajka

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako na mnoha místech u nás, i v Židlochovicích ve čtvrtek vyvěsili tibetskou vlajku na podporu samostatného Tibetu a na protest proti porušování lidských práv. Komu záleží na dobrých vztazích s Čínou, jako třeba Praze, tibetskou vlajku nevyvěsil. Kde s Čínou nejsou v kontaktu, vidí to jinak.

Foto: Jiří Smutný

Tibetská vlajka v Židlochovicích vlaje na stožáru vedle staré radnice

Článek

V Židlochovicích vyvěsili ve čtvrtek 10. března tibetskou vlajku na stožár vedle staré radnice, stejně jako vloni. Zjevně to souvisí s politikou TOP 09, neboť starosta města Jan Vitula je momentálně právě v této straně. TOP 09 je stejným způsobem aktivní i v Praze.

Čína považovala Tibet dlouho za svoji součást a od poloviny 18. století jí skutečně byla. Po první světové válce se objevily snahy o osamostatnění. V roce 1950 byl Tibet obsazen čínskou armádou a následně docházelo k mnohým nepokojům. Ty vyvrcholily v roce 1959 protičínským povstáním, které bylo čínskou armádou potlačeno. Tibetská vláda byla rozpuštěna a dalajláma uprchl do Indie.

Pro připomenutí této události se na mnohých místech ve světě vyvěšují tibetské vlajky. Přestože okupovaných území je na světě spousta (klasickým příkladem z bližších míst je třeba severní Kypr), solidarita se v tomto směru omezuje téměř výhradně na Tibet.

Reklama

Výběr článků

Načítám