Hlavní obsah

V zastupitelstvu Prahy 5 nemá nikdo většinu, program zasedání se nejspíš odloží

Novinky, Petr Tejfar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patová situace. Tak nazývají současný stav na radnici Prahy 5 přímo její zastupitelé. Zástupci Strany zelených již v úterý 8. září deklarovali konec spolupráce s TOP 09 a ČSSD, což vedlo ke svolání mimořádného zastupitelstva na pátek 18. září. Je ale možné, že se zastupitelé sejdou zcela zbytečně.

Foto: Martin Dudek

Na radnici Prahy 5 se zastupitelé sejdou již v pátek 15. září. Nejspíše ale zbytečně.

Článek

Žádná strana totiž podle informací z radnice nemá většinu a reálně tak hrozí, že nebude schválen ani samotný program zasedání.

Praha 5 má 45 zastupitelů, ke schválení jakéhokoliv návrhu je proto zapotřebí většiny 23 hlasů. Dosavadní koalice TOP 09, ČSSD, KDU-ČSL a Zelených disponovala těsnou většinou 25 zastupitelů, z nichž klub Strany zelených s podporou Pirátů dodal důležitých 8 hlasů.

Právě Zelení ale přislíbili vytvořit novou koalici s opozicí - Hnutím ANO, ODS a Marií Hakenovou z Patriotů Prahy 5. Celkem by disponovali nejméně 26 hlasy a nic by nebránilo novému rozložení sil na radnici.

Během vyjednávání se ale klub Zelených rozpadl na dvě části – čtyři členové včetně 1. zástupce starosty Lukáše Budína jsou pro novou koalici bez starosty Radka Klímy z TOP 09, čtyři pro zachování stávajícího stavu.

Místní organizace Strany zelených viní starostu z ovlivňování svých zastupitelů

Pokud dojde k hlasování a klub Strany zelených nebude jednotný, koalice ani opozice nebudou mít požadovanou většinu hlasů.

Reálně tak hrozí, že se zastupitelé opravdu sejdou zbytečně. K projednávání programu vůbec nedojde. Odloženo bude například pokračování v privatizaci bytů obyvatelům nebo volba přísedících k Obvodnímu soudu Prahy 5.

„Náš osmičlenný zastupitelský klub Strany zelených se opravdu rozdělil na dvě části. Jedna strana, reprezentovaná mou osobou, bytostně nesouhlasí s politikou starosty Klímy. Konáme v souladu s usnesením Strany zelených na Praze 5. Druhá strana reprezentována čtyřmi zastupiteli Strany zelených chce nadále podporovat pana Klímu a jeho politiku. Přesto se každý zelený zastupitel podepsal pod memorandum o vzniku nové koalice. Tito zelení zastupitelé konají v rozporu s usnesením Strany zelených na Praze 5, která vznik nové koalice podporuje,” popsal současnou situaci v klubu 1. zástupce starosty Lukáš Budín.

Podle Budína je na vině zákulisní ovlivňování ze strany starosty Radka Klímy. „Věřte mi, že praktiky pana Klímy a jeho okolí Prahu 5 přivedly na divoký východ. Nelegální nahrávky, výhružky, nepravdivé informace v médiích, nátlak na úředníky a jiné," přiblížil vypjatou situaci druhý muž radnice Prahy 5. Naráží především na ilegální odposlechy jeho osoby, které byly zveřejněny na serveru YouTube.

Starosta Prahy 5 Radek Klíma taková tvrzení odmítá. Nicméně na konkrétní zaslané dotazy o kontroverzní půjčce ve výši 12 miliónů korun, podivnému převodu 100 miliónů Kč z městské kasy, spolupráci s lobbistickými skupinami či podezření, že účelově změnil před volbami své bydliště ze Zbraslavi na Prahu 5, odmítl starosta odpovědět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám