Hlavní obsah

V zámeckém areálu v Liblíně na Rokycansku má vyrůst moderní dvoupodlažní objekt

Novinky, Alena Lochmannová

Nové ubytování pro důstojný život obyvatel Domova sociálních služeb Liblín je nezbytné - jeho stávající kapacita už nestačí. S takovým názorem souhlasila většina účastníků veřejné prezentace stavby Nového pavilonu DSS Liblín.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Nové ubytování pro důstojný život obyvatel Domova sociálních služeb Liblín je nezbytné - jeho stávající kapacita už nestačí.

Článek

Prezentace se uskutečnila ve čtvrtek 3. května za účasti členů Rady Plzeňského kraje, zástupců Krajského úřadu Plzeňského kraje, vedení organizace Domova sociálních služeb Liblín, místních obyvatel a účastníků územního řízení v místě stavby.

V zámeckém areálu hned za budovou Domova sociálních služeb v Liblíně na Rokycansku má vyrůst moderní dvoupodlažní objekt pro 34 mentálně postižených klientů. Stát má na místě bývalých skladů a vepřína. Památkáři už dali k jeho stavbě souhlas. Ubytování na zámku (stávající objekt DSS Liblín) neodpovídá standardům sociálních služeb.

"Hlavní problém je v ubytování, protože zámek je stará historická budova. Přestože se snažíme pro uživatele našeho domova vytvořit perfektní a domácí prostředí, bohužel vše v tomto objektu nelze realizovat," říká ředitel DSS Liblín Petr Kounovký.

Nevyhovující podmínky jsou v tzv. finských domcích v parku areálu. Domky pro 25 uživatelů jsou z roku 1960 a jsou již v havarijním stavu.

Nový pavilon bude propojen s podzemní chodbou se zámkem, což by přineslo řadu výhod jako například průchod suchou nohou, přepravu stravy, prádla, uživatelé a personál by měli snazší pohyb apod. V přízemí pavilonu vzniknou terapeutické dílny- keramická a dřevozpracující, cvičná kuchyňka, kreslírna, relaxační místnost a muzikoterapie.

"Budeme se snažit, aby nový pavilon stál. Všichni se shodli na rozumném kompromisu, včetně památkářů. Důležité je, aby stavba byla ku prospěchu všech a její obyvatelé se tu cítili příjemně a aby zaměstnanci, kteří tu odvádějí skvělou práci, pracovali v prostředí, které si zaslouží," doplnil při veřejné prezentaci náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

"Obyvatelé domova si zaslouží, když už ne lepší, tak alespoň důstojné bydlení. Přístavba je velmi důležitá nejenom pro klienty, ale i pro personál a já udělám všechno proto, aby se její výstavba mohla realizovat," dodal krajský radní pro oblast sociální věci Miroslav Brabec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám