Hlavní obsah

V zámecké koupelně na Mníšku tekla teplá voda. Jak se tu žilo za první republiky?

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se opět otevírají brány zámku Mníšku po Brdy. Připraveny jsou speciální prohlídky pro rodiny s dětmi i klasické prohlídky dvou okruhů. Návštěvník může mimo jiné nahlédnout do soukromých pokojů a prohlédnout si bydlení posledních majitelů.

Pohled na ohřívací kamna v koupelně hostinské části zámku.

Článek

Poslední obyvatelé mníšeckého zámku museli svůj domov opustit na konci druhé světové války. Během předchozích let, v době první republiky, si zámek zrekonstruovali a zařídili tu moderní bydlení. Kastové z Ebelsbergu již měli zavedenou elektřinu, poslouchali rádio a gramofon, používali telefony, fotili svůj rodinný život, jezdili autem.

Zámek je rozdělen na dvě části. V prvním okruhu návštěvník spatří jeho reprezentativní prostory a na druhém nahlédne do soukromí a života rodiny Kastů. Moderní, ale ohledně počtu místností poměrně skromné soukromé apartmá zahrnuje dámskou a pánskou ložnici, společný pokoj a pro návštěvy z řad příbuzenstva část hostinskou. Do ní se řadí i dětský pokojík nebo koupelna se šatnou a splachovací toaletou.

Mezi nejzajímavější patří společný pokoj pro manžele Kastovy, který sloužil nejen k odpočinku, ale i k očistě. Jedná se totiž o takzvanou obývací koupelnu. Poměrně prostorná místnost se pohodlně vyhřála díky vysokým bohatě zdobeným kamnům, a navíc se zatápělo i pod kamny, které byly ve skutečnosti zásobníkem na vodu. Načerpala se do nich voda studená, tu pak ohřáli a napustili si plnou vanu. Při koupeli pak mohli poslouchat hudbu, popíjet kávu, pročítat denní tisk.

Program pro rodiny s dětmi se koná každou sobotu. V nabídce jsou různé typy prohlídek, například Olaf a královna Elsa ve sklepení, a k tomu lze zavítat také do výtvarné dílny nebo na výstavu panenek. Na dětské prohlídky je nutná rezervace.

Reklama

Výběr článků

Načítám