Hlavní obsah

V ulicích Jeseníku se už poosmé otevřou jednodenní restaurace

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok od roku přibývá v Evropě i zámoří míst, kde se lidé zapojují v určený den do gastronomického festivalu Restaurant Day. V Jeseníku se v sobotu 21. listopadu otevřou jednodenní restaurace už poosmé. Podle předpovědi meteorologů je dost možné, že bude sněžit.

Foto: Archiv organizátorů

Co tak dát si horkou fazolačku?

Článek

Ambasadorka Restaurant Day Jeseník Martina Seidlerová ovšem z nepřízně počasí strach nemá. „Šestkrát nám počasí vyšlo, jednou pršelo. Bylo léto a déšť se spustil asi půldruhé hodiny po začátku akce a většina dobrot už byla rozebrána. Určitě nám to vyjde i v sobotu.“

Gastronomická akce je postavena na myšlence báječného setkávání lidí, kteří přijmou pozvání ke stolu, aby se dobře pobavili s přáteli, sousedy i docela cizími lidmi. Kdo otevře svou jednodenní restauraci třeba v podobě prodejního stánku, nebo svá jídla podává rovnou z okna do ulice, chce příchozí překvapit něčím novým. Jedni sázejí na tradiční krajová jídla z Jeseníků, druzí raději sázejí na cosi exotičtějšího.

„Lidé spíše vybírají něco od masa, teplé polévky, slané koláče, úspěch měli prodejci sushi. Po tom se zaprášilo v okamžiku. Úspěch měli i prodejci mexického kuřete v tortille,“ vypočítává Martina.

Zatím neví, kolik prodejců se tentokrát v Jeseníku předvede. I v tom je určitá volnost a svoboda rozhodování těch, kteří rádi vaří, pečou či zavařují. „Máme už tradiční účastníky, takže zatím mohu potvrdit nejméně sedm prodejních míst Restaurant Day. A kdyby přece jen pršelo nebo sněžilo, můžeme rychle postavit stan tři na tři metry, další prodejci by se mohli přesunout k divadlu,“ dodala Martina.

Akce v Jeseníku začíná v 9:30 hodin na náměstí Svobody, v místě dřívějšího autobusového stanoviště. Stánky ale mohou libovolně vyrůst kdekoli, zvláště na vlastních pozemcích kuchařů, pekařů a cukrářů, v předzahrádkách či v oknech domů. Prodejní ceny bývají příznivé. Mají zejména pokrýt náklady na suroviny či energii provozovatele pouličních restaurací s jepičím životem.

Lidé mají různá přání a sny, a třeba právě otevření vlastní restaurace je jedním z nich. Tak proč to nezkusit a pak pozorovat, jak hostům chutná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám