Hlavní obsah

V Trojici zazní díla předních světových mistrů v podání PIKO

Novinky, Petr Hejna

Na koncertu Píseckého komorního orchestru (PIKO) dojde nejen na Mozarta, ale kromě dalšího zahraničního autora Ditterse von Dittersdorfa i "našeho" Jana Václava Stamitze. Podtitul akce zní: Pocta kontrabasu a harfě.

Foto: archiv
Článek

Jan Václav Stamitz rozhodně nestojí na okraji hudebně tvůrčích postav 18. století, i sám Mozart tohoto houslistu, dirigenta a skladatele cenil pro jeho invenční přístup v kompozicích, kdy byl jednou z osobností, předurčujících nastupující klasicismus. Z jeho tvorby PIKO přednese Symfonii (jelikož na programu není uvedeno kterou, budou posluchači až na místě překvapeni, zda zazní ta v D-dur, As-dur či G-dur…).

Vídeňský rodák Ditters von Dittersdorf velkou část života později prožil u nás ve Slezsku, po problémech s nově jmenovaným správcem vratislavského biskupství změnil bydliště, opustil svůj dům a přesídlil do jižních Čech na zámek Červená Lhota, kam byl pozván hrabětem Ignácem Stillfriedem. V zdejším kraji je i pohřben, a to v Deštné nedaleko Jindřichova Hradce. Tento autor bude zastoupen kompozicí Koncertantní symfonie pro kontrabas a violu.

Posledního autora, Wofganga Amadea Mozarta, není třeba dvakrát představovat, i tento geniální velikán spojil část svého života se zemí českou, pobýval krátce v Olomouci i Brně, Praha byla poctěna premiérou jeho svou oper - Don Giovanni a méně známá La clemenza di Tito.

Pro náhled, jaká díla nabídne program, níže několik ukázek v provedení „konkurenčních“ orchestrů, a lze předpokládat, že ten písecký – PIKO, si rozhodně v porovnání s nimi ostudu neudělá. Jako sólisté se představí Eva Šašinková - kontrabas, Aneta Violeta Okénková - harfa, Oldřich Vlček - viola, diriguje Oldřich Vlček.

VIDEO:

Koncert, naplánovaný na 14. května, začne v 19 hodin v prostorách koncertní síně Trojice. Písečtí jistě rozumějí nejen Mozartovi, ale i domácímu orchestru.

P. S. Kdo by se chtěl vydat po stopách sklonku života Ditterse von Dittersdorfa, tomu lze rozhodně doporučit pohádkový zámek Červená Lhota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám