Hlavní obsah

V třineckém muzeu začíná výstava hraček z první republiky

Novinky, Petra Jurásková

Stavebnice, letadla či společenská hra, s nimiž si hráli naši pradědečkové a babičky, jsou od úterý k vidění v Muzeu Třineckých železáren a města Třince. Ve Velké výstavní síni bude návštěvníkům umožněno ponořit se do kouzelného světa hraček z dob první republiky a Protektorátu Čechy a Morava.

Foto: Petra Jurásková

Jeden z exponátů zaujme spíše dámy.

Článek

Výstavu třinecké muzeum uspořádalo ve spolupráci s Muzeem technických hraček a pro návštěvníky tu bude až do konce března.

„Snad se nám podaří trochu zpomalit dnešní zrychlené tempo a zasnít se při prohlídce této nevšední expozice do dětského světa našich předků. Je to nejen exkurze do dětství, ale také ukázka historie mnohých hraček, které se v různých obměnách vyrábí v časových odstupech až do dnešních dnů,“ uvedla vedoucí muzea Eva Zamarská.  

Jelikož si hračky v té době řada rodin nemohla dovolit, předávaly se jako vzácné rodinné stříbro z generace na generaci. Výstava je uspořádána formou historických krajin, které připomínají různé události z období let 1929 až 1945. Například téma mobilizace Československé armády v roce 1938, konec II. světové války v květnu 1945 nebo také Vojenské cvičení Milovice 1936, které bylo dokončeno až loni po sedmiletém úsilí muzea.

„V této historické krajině jsou použity dobové hračky z let 1934 až 1938, převážně československé výroby, tedy Merkur, Baťa a další. Nejvzácnějším exponátem je model francouzského tanku Renault FT 17,“ dodala vedoucí muzea.

K nejvzácnějším exponátům výstavy, která zaujme jak děti, tak dospělé a milovníky válečné historie obzvlášť, jsou například nejstarší autíčko ČSR na klíček z roku 1929, největší letadlo ČSR na klíček z let 1935 až 1938, Lokomotiva Mikádo z let 1939 až 1941, nákladní auto, a nebo třeba společenská hra Masarykův okruh u Brna z roku 1935 a mnoho dalších.

Vystavené exponáty ze sbírky M. Widenského pochází z půdních a sklepních nálezů z celé České republiky a Slovenska. Shromažďovaly se dlouhých 15 let a jejich získání nebylo vždy jednoduché, stejně jako oprava řady poškozených předmětů. Některé exponáty ze začátku výroby v Československu dokonce mohou být jedinými dochovanými.  

Vamberská krajka  

V Malé výstavní síni se pak zejména dámská část návštěvníků muzea může pokochat krásou Vamberské krajky Jany Štefkové.

Umělkyně, která se narodila v Merklovicích u Vamberku v rodině s krajkářskou tradicí a absolvovala výuku ve vamberecké krajkářské škole. U její práce lze obdivovat především originální paličkované šperky. Moderní krajka, charakterizovaná novým pojetím, nápaditostí, vzhledem, vzory i originálními materiály, patří mezi špičkové práce v tomto oboru na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám