Hlavní obsah

V Sedleci u Mikulova se o víkendu sejdou umělci v Lichtenštejnské sýpce na páté Ovčárně

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá Lichtenštejnská sýpka v Sedleci u Mikulova, dnes ekologická farma Tomáše Lampla, ožije v sobotu 21. září uměním. Na pátém ročníku komunitního projektu Ovčárna se setkají tři desítky tvůrců ze tří zemí – Česka, Rakouska a Slovenska.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Mezinárodní audio-gastro-vizuální fórum zpestří malíři, fotografové, keramici, oděvní návrháři, sochaři a hudebníci. Právě oni uspokojí všechny návštěvníkovy smysly – zrakové (obrazy a fotografie), čichové (vůně barev a bouřlivého vína), sluchové (hudební program), hmatové (objekty a keramika) a chuťové (pití a jídlo s místními specialitami).

„Plejáda vystavujících přijala pozvání zakladatelské umělecké skupiny A6, kterou tvoří Bohdan Hyčka, Pavel Doležal, Pavla Chládková, Libor Lípa, Ladislav Horenský a Miloš Mlha Uhrín,“ řekla Martina Sanollová, jednatelka Sdružení břeclavských výtvarníků,

Koncertní část zajistí hudební skupiny Sanitka a pražský avantgardní skladatel Vladimír Hirsch, jako DJ vystoupí Pavel Kotyza. „Odpolednem nás provede i divadelní spolek Dabara, k večeru bude vylosována tombola, jejíž první cenou je – příznačně – beránek,“ doplnila Martina Sanollová.

Akce se koná za každého počasí, protože prostor bývalé Lichtenštejnské sýpky toto všechno umožňuje. Sýpku vlastními silami restauruje občanské sdružení Okrašlovací spolek Krasula. „Za rok jsme zase dál pokročili, všechna tři patra sýpky jsou plně funkční. Je to zdlouhavá práce a bez financí hodně náročná, ale doufáme, že se v budoucnu zúročí,“ řekl k unikátnímu místu malíř Pavel Doležal, předseda pořádajícího občanského sdružení.   

Krasula stejně jako iniciátor tohoto projektu – skupina A6 – společně doufají, že sílící tradice přiláká nápady a šikovné lidi, kteří pomohou odkrýt zdroje možného financování do budoucna. Plány a sny jsou totiž velké – pravidelné výtvarné dílny, komunitní setkání či založení stálé mezinárodní galerie na česko-rakouské hranici.

Na rekonstrukci a výzdobě sýpky se může podílet každý a dokonce samotní návštěvníci akce mohou přiložit ruku k dílu. „Tvůrcem se může stát každý, kdo přijde. V jedné části sýpky jsou nachystány malířské plochy pro vlastní kreace v daném prostoru a čase,“ pozvala Martina Sanollová.

Vernisáž Ovčárny začíná v 15 hodin, vstup je dobrovolný.

Reklama

Výběr článků

Načítám