Hlavní obsah

V secesním Národním domě budou pivní lázně i muzeum

Novinky, Lucie Balcarová

Rekonstrukce památkově chráněného Národního domu ve Starém Bohumíně za 50 miliónů korun na hotel s tanečním sálem a restaurací finišuje. Jediná secesní budova v Bohumíně je už jeden a půl roku v obležení řemeslníků. A je to na ní znát. Zvenčí už má novou šedou fasádu a hráškově zelená okna.

Foto: Lucie Balcarová

Jediná secesní kulturní památka v Bohumíně - Národní dům.

Článek

Renovace se dočkala i původní vitráž o rozměrech 2,5 krát 4,5 metru na zdejším schodišti. 

„Podařilo se zachovat maximální část vitráže. Celý rám je původní, stejně jako maximum barevných skel. Restaurátoři museli nově vyrábět jen několik menších částí. Kovová konstrukce vitráže prošla očištěním a renovací, stejně jako skleněné výplně,” uvedla Lenka Jochimová z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.  

Uvnitř domu už se rýsuje finální podoba tanečního sálu, hotelových pokojů i pivních lázní. Kromě toho bude v suterénu objektu nově i muzeum. Město už před pár dny podepsalo smlouvu o spolupráci s Muzeem Těšínska.

„Jedná se o tři výstavní místnosti o ploše 60 metrů čtverečních, ke kterým přiléhají dva depozitáře. Místnosti jsou klimatizovány a je zde zajištěna i stálá vlhkost. My už v tuto chvíli necháváme vyrábět výstavní vitríny, protože se vznikem malého muzea jsme počítali už při přípravě rekonstrukce. Pracovníci těšínského muzea navrhnou a na náklady města připraví stálou výstavu včetně česko-polských popisků, která bude mapovat historii Bohumínska. Město pak s nimi uzavře smlouvu o výpůjčce. Počítáme s tím, že tematická výstava by mohla v Bohumíně trvat až tři roky a město za její přípravu zaplatí asi sto tisíc korun,” uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Dodal, že muzeum pak bude provozovat nájemce hotelového domu. Do výstavních prostor bude možný vstup po točitém historickém schodišti z prostor recepce a infocentra anebo přímo ze suterénu. „Expozici bychom chtěli mít hotovou do začátku září, kdy chystáme slavnostní otevření Národního domu,” doplnil Macura.

Další výstavní prostory u hotelové recepce a infocentra nabídne město zdejším občanských sdružením ke krátkodobým tematickým výstavám. Najdou tady dočasné místo také dva historické zvony z místního kostela Narození Panny Marie. Ty pocházejí z roku 1620 a za druhé světové války je zkonfiskovali Němci. Občanskému sdružení Přátel bohumínské historie se podařilo s Německem vyjednat návrat zvonů zpět do Bohumína. Do města doputují ve druhé polovině dubna.

Přestavba Národního domu přijde město na 50 miliónů korun. Vzalo si na to zvýhodněný úvěr z dotačního programu Jessica. „Úroková sazba je přitom mimořádně výhodná, jen 0,2 procenta. Na úrocích zaplatíme pouhých 800 tisíc korun,“ doplnil starosta Petr Vícha s tím, že Bohumín byl vůbec první v ČR, kdo úvěru z EU využil na rekonstrukci kulturní památky. Rekonstrukce skončí už letos o letních prázdninách. 

Národní dům pochází z roku 1907. Už od 17. století ale stával na jeho místě zájezdní hostinec. Pak zde vyrostl secesní hotel s restaurací - původně se jmenoval Grüner Baum (Zelený strom). Až po druhé světové válce byla budova přejmenována na Národní dům, místní mu však neřeknou jinak než Pod Zeleným.

Reklama

Výběr článků

Načítám