Hlavní obsah

V Rožnově pod Radhoštěm vaří pozlacená piva

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sázka na tradiční regionální produkt a vysokou kvalitu se vyplácí malému pivovaru v Rožnově pod Radhoštěm. Jeho pivní speciály získaly hned tři ocenění na 26. ročníku prestižní mezinárodní soutěže Zlatá pivní pečeť v jihočeských Budějovicích. Ale pivo není to jediné, co Rožnovský pivovar nabízí.

Foto: Archiv CCRVM

K pivní koupeli patří konzumace kvasnicového piva

Článek

Když zhruba před třemi stovkami let rožnovští občané rozebrali zdivo zbořeného rožnovského hradu, který pamatoval dobu Přemysla Otakara II., a rozhodli se kamenivo využít pro stavbu místního pivovaru, netušili, že dávají vzniknout jedinečné turistické atraktivitě 21. století. 

Rožnovský pivovar vařil pivo od roku 1712 až do znárodnění v roce 1948. Poté se nedobrovolně odmlčel, aby došlo v roce 2009 k jeho znovuzrození. Postupně byla obnovena nejen výroba piva, ale přidávaly se další aktivity. Vyrostly pivní lázně, mořské lázně, dětské lázně.

Těmi se pivovar snaží navázat na prvorepublikovou tradici klimatických lázní, které do Rožnova pod Radhoštěm přitahovaly hosty z celé republiky. V areálu naleznete také zážitkovou restauraci, malý penzion a nejen to - mají zde vlastní čokoládovnu a vyrábějí kosmetiku s přídavkem piva, chmele či pivních kvasnic.

Dá se říci, že vznikl komplexní "pivní" turistický resort, který nemá v Evropě a snad ani na světě obdobu. Díky tomu se  Rožnov pod Radhoštěm a celá Východní Morava se mohou pyšnit turistickou atraktivitou, která láká rostoucí počty návštěvníků z tuzemska i zahraničí. Ač to zní mnohému podivně - v pivovaru naleznou své vyžití nejen milovníci pěnivého moku, ale ve velké míře také rodiny s dětmi, pro které je zde vyhrazen opravdu velkorysý prostor.

Pivovar se hrdě hlásí ke své historii a místním tradicím. Odráží se to v názvech jednotlivých druhů piva. Například pivo Habsburk je připomínkou doby, kdy místní pivo přiváželi na císařský dvůr do Vídně, názvy Baron Armin Popper a Rotschild vzpomínají na bývalé majitele pivovaru. Piva Rožnov a Radhošť pak symbolizují spojení s místem, kde má pivovar své kořeny. 

Potěšitelné zprávy přivezli rožnovští pivovarníci před pár dny ze soutěžní přehlídky Zlatá pivní pečeť 2016. Rožnovský pivovar vybojoval hned dvě zlata - za polotmavý speciál Rothschild 13° a světlý speciál Popper 16° - a navrch přidal i bronz za černý Habsburg 16°. Pro pivo Popper 16° to není první ocenění, ale vylepšení stříbrné pozice z roku 2014. 

Jak vidno, Východní Morava ve svém kouzlu rozmanitosti, oplývá i takovými jedinečnými zážitky, které na jednom místě spojují skvělé chutě, hýčkající péči a čisté přírodní prostředí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám