Hlavní obsah

V Rohde & Schwarz prosadily odbory KOVO citelný nárůst mezd

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm stovek zaměstnanců vimperského závodu společnosti Rohde & Schwarz se od července dočká citelného zvýšení mezd. Vyjednavačům Odborového svazu KOVO se po tříkolovém jednání podařilo uzavřít s vedením podniku dohodu, která garantuje zvýšení tarifních mezd v průměru o devět procent.

Foto: Petr Pokorný

V Rohde & Schwarz prosadily odbory KOVO citelný nárůst mezd.

Článek

„Navýšení je v různých tarifních třídách rozdílné a pohybuje se od šesti do 12,9 procent, přičemž průměr činí již zmíněných devět procent při současném zachování všech již existujících benefitů. Dohodli jsme se také na zrušení konta pracovní doby, které bylo zavedeno v období ekonomické krize a nyní již postrádá svůj význam,“ uvedl předseda Základní organizace OS KOVO při Rohde & Schwarz závod Vimperk, s.r.o., Marek Malý.

Nová kolektivní smlouva je platná od 1. července, mzdový nárůst tak zaměstnanci vimperské strojírenské firmy reálně zaznamenají už v srpnovém výplatním termínu. Nejvíce si přitom polepší pracovníci v dělnických profesích, jejichž tarifní mzdy byly dosud nejnižší. Řádově jde až o více než tři tisícovky měsíčně.

„Cílem bylo nejen dosažení vyšších mezd, ale také alespoň částečné narovnání dlouho se zvětšujících rozdílů mezi nejnižšími a nejvyššími tarify. Nejvíce přidáno, tedy o maximálně dohodnutých 12,9 procenta dostane celkem 217 zaměstnanců v tarifní třídě C,“ zdůraznil Malý.

Ve vimperském závodě Rohde & Schwarz pracuje v současné době přibližně 700 lidí, téměř třetině z nich tak vzrostou hodinové tarifní mzdy v základu o 12,30 koruny a při dosažení všech pohyblivých složek v maximální výši až o 18,45 koruny.

Jihočeský zmocněnec OS KOVO Jan Švec v této souvislosti připomněl, že základním cílem kolektivního vyjednávání je vždy především udržení reálné mzdy. To znamená zajištění smluvní garance růstu nominální mzdy alespoň ve výši předpokládané inflace. To se v naprosté většině firem, kde OS KOVO působí, úspěšně a dlouhodobě daří.

„Svoji roli při úspěšném vyjednávání nesporně sehrál fakt, že loni došlo v Rohde & Schwarz k nárůstu členské základny OS KOVO o 66 procent, což výrazně posílilo pozici zdejší základní organizace. Hodně zaměstnanců stále spoléhá na to, že výhody sjednané odbory získají i oni, ačkoli nejsou členy odborů. Zapomínají ovšem na to, že slabá odborová organizace vyjedná méně, než silná. Na této skutečnosti pak tratí všichni zaměstnanci, dokonce i ti ve vyšších pozicích,“ konstatoval Švec.

ROHDE & SCHWARZ závod Vimperk, s.r.o. je součástí světového koncernu Rohde & Schwarz se sídlem v německém Mnichově. Společnost v současné době zaměstnává celosvětově celkem 9 tisíc lidí, z toho 700 ve Vimperku, kde vyrábí kompletní měřicí přístroje, mobilní radiostanice a vinuté díly pro přístroje R Provádí zde také osazování desek plošných spojů, montáž měřicích přístrojů a komponentů pro rozhlasové a televizní vysílače.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů. Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Groz-Beckert ČR, Kern-Liebers CR, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám