Hlavní obsah

V rodné Dobrušce představuje svoji tvorbu ilustrátorka Adéla Rúčková Moravcová

Novinky, Dana Ehlová

Foyer městské knihovny v Dobrušce zdobí v současnosti půvabné obrázky ilustrátorky Adély Rúčkové Moravcové. Svoji tvorbu představí autorka osobně v úterý 2. října, kdy bude dopoledne besedovat se žáky druhých tříd základních škol a od 17 hodin se zájemci s řad veřejností.

Foto: Adéla Rúčková Moravcová (archiv)

Foyer městské knihovny v Dobrušce zdobí v současnosti půvabné obrázky ilustrátorky Adély Rúčkové Moravcové.

Článek

Na jednom z panelů výstavy s názvem Ze života ilustrátorky předkládá výtvarnice svoji stručnou vizitku: „Jsem rodačkou z Dobrušky. Původně jsem vystudovala ekologii na Karlově univerzitě, dnes se věnuji především tvorbě zábavných přírodovědných knížek pro děti - v posledních letech například atlasy České republiky a Evropy, komiksová knížka Výletovník nebo novinka Člověk a příroda.”

Adéla Rúčková Moravcová má ve své tvorbě velice široký záběr, a tak se přímo nabízí otázka, co všechno návštěvník dobrušské knihovny na její výstavě uvidí?

„Výstavu jsem pojala tak, aby ukázala co nejširší záběr z mojí tvorby. Takže, kromě mých nejnovějších knížek (Výletovník, Člověk a příroda), zde budou k vidění ilustrace na zakázku, například obaly na ručně vyráběná mýdla nebo cestovatelské deníky pro dětské zájezdy po evropských městech. Je tu i obrázek zubaře lesních skřítků, jehož originál visí v ordinaci jednoho brněnského zubaře. Dávám nahlédnout do svých skicáků, a protože mě baví krajinomalba, je tu i pár krajinek.”

Na svém webu o sobě stále usměvavá výtvarnice prohlašuje, že kreslí obrázky, které nosí radost. Z čeho se však v poslední době radovala ona sama?

„Opravdu velikou radost mi v posledním měsíci udělal dotaz od mé oblíbené kapely Lístek, zda bych jim namalovala obal na nové CD. Zeptali se mě, aniž by tušili, že ráda chodím na jejich koncerty a jejich písničky poslouchám u kreslení. Tak to je jedna z věcí, na kterých teď pracuji.”

Adéla udělala úplně první obrázek v roce 2006 pro portál Na volné noze. Měl velký úspěch – byla na něm holčička s culíky, jak leží na trávě, podpírá si hlavu. Od té ušla dlouhou a úspěšnou cestu, naplněnou skicami, obrázky i psaním. Čemu se tedy věnuje právě nyní?

„Aktuálně spolupracuji na tvorbě naučné stezky o vodě pro ekologický institut Veronica. To mě moc těší, protože texty k tabulím píšou odborníci a já se tak hezky vracím k hydrobiologii, kterou jsem původně vystudovala.”

Výstava Ze života ilustrátorky v městské knihovně v Dobrušce bude aktuálně přístupná i během Svatováclavských slavností, které se konají 28. a 29. září. 

Reklama

Výběr článků

Načítám