Hlavní obsah

V Rajhradě si připomněli výročí osvobození Rudou armádou

Novinky, Jiří Smutný

V pondělí 24. dubna se u pomníku gardového generálmajora Maxima Jevsejeviče Kozyra v areálu Střední zemědělské školy v Rajhradě konalo vzpomínkové setkání a kladení věnců u příležitosti 72 let od osvobození Rajhradu Rudou armádou.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Setkání zahájil starosta města František Ondráček. Přivítal přítomné hosty a v krátkém proslovu připomněl, že Němci zde měli v pětačtyřicátém silné obranné postavení a boj byl proto dlouhý a intenzivní. Trval až do ranních hodin 25. dubna 1945. Dva dny před osvobozením přišel ve svém autě o život generál Kozyr a zdravotnice Nina A. Kuťkovová. Jak uvedl starosta, na hrdinství sovětských vojáků bychom neměli nikdy zapomenout.

Pamětník a znalec válečné historie Zdeněk Opatřil hovořil o historii památníku, který byl odhalen právě před 40 lety, 24. dubna 1977, a to přes odpor místních stranických funkcionářů. Dnes je pomník sovětskou stranou považován za jeden z nejvýznamnějších památníků Rudé armády v České republice.

Zvláštním hostem byl otec Andrej Petrič z ruského pravoslavného kostela v obci Afanasjevka, v němž byl pokřtěn generál Kozyr. Součástí jeho vystoupení byla modlitba za padlé.

Reklama

Výběr článků

Načítám