Hlavní obsah

V Rajhradě si připomněli 71. výročí osvobození města

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U pomníku věnovaném generálu Maximu Jevsejeviči Kozyrovi, který padl při osvobozování Rajhradu 23. dubna 1945, se v pondělí 25. dubna konal pietní akt k uctění nejen jeho památky, ale i dalších vojáků Rudé armády, kteří položili životy při osvobozování obce.

Foto: Jiří Smutný

Kladení věnců zahájil starosta Rajhradu František Ondráček

Článek

Akce se uskutečnila v areálu Střední zemědělské školy Rajhrad, kde se pomník nachází. Promluvili starosta města František Ondráček, generální konzul Ruské federace v Brně Alexandr Nikolajevič Budajev a Zdeněk Opatřil, který o životě generála Kozyra a jeho válečné pouti z Brestu do Rajhradu napsal knihu Osud generála.

Starosta byl ohleduplný k dětem ze základní školy, a tak aby v chladném a větrném počasí dlouho netrpěly, začal dřív a byl stručný. Generální konzul hovořil rovněž krátce. Připomněl hrůzy války a poděkoval obyvatelům města za péči o pomník a za to, že na sovětské vojáky pravidelně vzpomínají.

Zdeněk Opatřil vzal na vědomí, že ho poslouchají zejména školáci, budoucnost národa. Uvedl, že když generál padl, byl mu teprve jeden rok, ale přesto byl nakonec jeho život s generálovým úzce spjat. Vyslovil spokojenost s tím, že jsou zde přítomny děti, protože je potřebné, aby se dověděly, co se tenkrát událo.

Reklama

Výběr článků

Načítám