Hlavní obsah

V Prostějově otevřeli nové pastorační centrum

Novinky, Karel Kavička

O státním svátku našich věrozvěstů, ve čtvrtek 5. července, věřící obou prostějovských farností zcela zaplnili kostel sv. Cyrila a Metoděje v Brněnské ulici.

Foto: Karel Kavička
Článek

Slavnostní bohoslužbou v 9.00 hodin oslavili patrocinium tohoto kostela, který byl v minulosti již dvakrát zrušen. Nejprve císařem Josefem II. a pak komunistickým režimem. O kostele je známo, že ho v roce 1988 obnovili prostějovští občané i proti vůli tehdejších mocipánů. Kolem kostela je živé společenství věřících, které se od té doby o kostel stará.

Slavnostní bohoslužbu celebroval prostějovský děkan P. Miroslav Hřib. Bohoslužby se zúčastnil i primátor města Miloslav Pišťák, který poděkoval věřícím za jejich obětavou péči o tuto kulturní památku.

Po bohoslužbě požehnal děkan nově zrekonstruovanou bývalou obřadní síň Pax, která se podle návrhu architekta arcibiskupství olomouckého Ing. Josefa Indry stala součástí společenského zázemí pro pastorační aktivity u tohoto kostela.

Součástí nového zázemí je i sociální zařízení a kuchyňka pro přípravu občerstvení, umístěná v nově postaveném objektu propojujícím obě části: kostel s Paxem. Součástí slavnosti bylo i pohoštění přítomných na zahradě, tzv. „agapé“ u nově otevřeného pastoračního centra.

Několikaleté úsilí, vedené členkou farní rady MVDr. Zuzanou Bartošovou, tak bylo úspěšně zakončeno tímto zdařilým a slavnostním aktem. Pastorační centrum při kostele sv. Cyrila a Metoděje bude od  nynějška sloužit aktivitám farního společenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám